Održane radionice u nasadima jabuke Požeško-slavonske županije

Trpeći veliku vrućinu već od ranog jutra 26 najhrabrijih proizvođača, uz mentorstvo Gorana Josipovića, dipl. ing. i Đurđice Kšenek, dipl. ing. odradili su planiranu edukaciju i program.

Kompletna radionica koncipirana i održana je na dvije zasebne lokacije kod dva proizvođača; u voćnjaku OPG Leonarda Garca u Kaptolu i druga u Skenderovcima u nasadima Voćarstva Boić.

Radionica je započela pregledom nasada jabuka i krušaka uz iscrpno informiranje o nasadima g. Garca, te vidljive natprosječne rezultate. Nasadi jabuke i kruške podignuti su korištenjem najnovijih dostupnih znanja i tehnologije s kontejnerskom sadnjom, s novointroduciranim sortama (zasad vrlo rijetkima u RH), guste sadnje, uz primjenu sustava za navodnjavanje, postavljenom drenažom tla prije sadnje, te očekivanim postavljanjem sustava protugradne obrane. Svi polaznici radionice mogli su se uvjeriti u nadprosječne rezultate uroda i kvalitete, te su dobivenim spoznajama bili vidljivo oduševljeni. Strpljivo i smireno g. Garac je polaznicima čitavo vrijeme odgovarao na nebrojena pitanja.

Voće koje je tijekom protekle jeseni ubrano, stavljeno je u unajmljenu komoru hladnjače te prodano u veljači ove godine po izvrsnoj cijeni do zadnjeg kilograma.

Oko 10.30 sati svi sudionici radionice stigli su do druge lokacije u Skenderovce.

Uvodnom riječju otac i sin (Mirko i Mislav) Boić upoznali su sudionike sa svojim gospodarstvom koje uključuje nasade jabuka i lijeske. Nasadi jabuke podignuti su na površini od 4,3 ha standardnog sortimenta, guste sadnje slabo bujne podloge uz navodnjavanje. Čitav objekt koji osim nasada sadrži i preradbene kapacitete s proizvodnjom voćnih sokova, čipsa od jabuke, pogone za otkup i sušenje šljive, liniju namijenjenu sortiranju jabuke za maloprodaju.

Cjelokupna proizvodnja dovedena je tik do certifikacije GLOBAL GAP.

Najveći dio korištene energije za preradu oslanja se na održive izvore. To podrazumijeva korištenje energetskih sirovina poput ivera i koštica od višnje. Kompletno imanje posloženo je na način profesionalne brige o zbrinjavanju: metala, plastike i najlona, papira, opasnog ambalažnog otpada, motornih ulja i maziva u zato odvojenim i označenim zasebnim boksovima. Rijetko se nailazi na ovako kvalitetno uređena gospodarstva našoj županiji, što uviđaju mnogi. To je potvrdio i dolazak ekskurzije učenika sa svojim roditeljima.

Već godinama koriste ferotrapova s feromonima radi praćenja i suzbijanja najvažnijih tehnoloških štetnika jabuke. Primjena kaolina pri folijarnim tretiranjima nasada jabuke, u cilju sprječavanja stvaranja sunčanih ožegotina na plodovima i listovima ustaljena je praksa na ovom gospodarstvu.

Primjena metoda i tehnologija koja smo mogli vidjeti na posjećenim gospodarstvima zasigurno će pomoći podizanju razine primjenjivih znanja i drugim voćarima kojima su ova gospodarstva uzori.

Nekoliko zadnjih godina unazad Voćarstvo Boić u sklopu svojih površina ima uređeno jezero te sve potrebne pripadajuće sadržaje kojima pružaju usluge seoskog turizma.

Goran Josipović, dipl. ing. agr.
viši  stručni savjetnik za hortikulturu

Đurđica Kšenek, dipl. ing. agr.
rukovoditeljica podružnice

Pripremi za ispis