Održani Dani božura na OPG Ledinski

Tih je dana na imanju bilo vrlo živo, jer su, osim obilaska i upoznavanja s proizvodnjom božura, u sklopu te već tradicionalne manifestacije, održane i brojne radionice na tu temu, a predstavljena je i ostala poljoprivredna proizvodnja OPG-a.

OPG Ledinski se bavi poljoprivrednom proizvodnjom na obiteljskom imanju u selu Kovačevcu, koje je smješteno na obroncima Bilogore, na površini od oko 15 ha. Glavni proizvodi su voće (jabuke, trešnje, kruške i šljive), cvijeće (božuri i ljiljani), voćne rakije i med.

Božuri u plasteniku na OPG-u Ledinski

Božure (Paeonia sp.) uzgajaju više od deset godina i to u plastenicima i na otvorenom, na površini od oko 1 ha. Radi se o vrsti cvijeća koja spada u trajnice, potječe iz Kine, ali raste samoniklo i u ostalim dijelovima Azije, u Europi i Sjevernoj Americi. Božur je poznat kao višegodišnji grm, s velikim raznobojnim cvjetovima ugodna mirisa te velikih sjajnih i perastih listova.

U Hrvatskoj postoji višestoljetna tradicija uzgoja tog grma u ruralnim područjima na okućnicama i to za rezani cvijet, a ukrašava i mnoge gradske vrtove. Cvate u proljeće (svibanj, lipanj), a cvatnja traje 2 do 5 tjedana. Traži kvalitetno duboko tlo, slabo kisele reakcije i umjerene vlage. Božuri su otporni na niske temperature i u našim kontinentalnim klimatskim uvjetima vrlo dobro prezimljavaju. Razmnožavaju se dijeljenjem korijena i presađivanjem mladih biljaka u dobro pripremljenu zemlju u jesen, prije stvaranja novog, mladog korijenja, na razmake 70 x 70 cm ili 50 x 70 cm. Karakterizira ga i to da u pazušcu listova i na cvjetnim glavicama izlučuje mednu rosu, koja često predstavlja problem, ako se na njima nasele gljive čađavice, koje u pravilu, umanjuju kvalitetu cvijeta. Kod uzgoja u vanjskim uvjetima rjeđe nastaju takve štete, ali kod proizvodnje u zaštićenom prostoru, kao što su plastenici – tuneli na imanju Ledinski, gdje su više temperature i slabije provjetravanje, posebno se o tome vodi računa.

OPG Ledinski većinu božura uzgaja u plastenicima, a samo manji dio te proizvodnje odvija se na otvorenome. Od sorata najviše su zastupljene: nježno ružičasta "Sarah Bernhardt", tamno ružičasta sorta "Alexander Fleming" te crvena sorta "Karl Rosenfield", koju karakterizira to da mijenja boju. Najveći dio svoje proizvodnje božura, po nekoliko tisuća pupoljaka, hladnjačom se prevozi u Nizozemsku, gdje se proda na burzi cvijeća.  

Božur "Sarah Bernhardt"

"Alexander Fleming"

Dobra posjećenost Dana božura, koje je vlasnik gdin. Željko Ledinski uveo prije pet godina s namjerom popularizacije te proizvodnje, dokazuje da je to perspektivna proizvodnja, naročito na malim poljoprivrednim gospodarstvima, koji na taj način mogu ostvariti dodatnu zaradu.

mr. sc. Višnja Šimunović
viša koordinatorica za hortikulturu

Pripremi za ispis