Primjena bumbara (Bombus terrestris) u oprašivanju rajčice u zaštićenom prostoru

Oprašivanjem na prva dva načina moramo pogoditi vrijeme primjene,dakle cvjetovi moraju sadržavati zreo polen za oplodnju. Oprašivanje hormonima može dovesti do fitotoksičnosti ako primijenimo nešto veće doze ili ako je nešto hladnije vrijeme. Oprašivanje bumbarima ne zahtijeva provjeru zrelosti polena i fizički rad,dovoljno je unijeti određeni broj košnica na ispravan način. Bumbari sami prepoznaju zrele cvjetove na koje slijeću te se nogicama hvataju, protresaju ga te na taj način vrše oplodnju. Aktivni su na temperaturi od 10-30°C, ali najbolja temperatura je 15-25°C.

Postavljanje i broj košnica: Broj košnica ovisi o kultivaru.Što je više cvjetova po kitici treba više bumbara. Za velikokrupne sorte,one koje imaju 4 ploda po kitici, dovoljna je jedna velika košnica na 2500 m2, za grapolo rajčicu koje imaju 5-6 plodova po kitici dovoljna je jedna velika košnica na 2000 m2, dok za cherry rajčicu gdje imamo više od 8 cvjetova po kitici treba jedna velika košnica na 1250 m2.

Ako imate proizvodnju na manjim površinama onda se upotrebljavaju manje kutije bumbara (mini).

Jedna košnica traje od 5-8 tjedana ovisno o klimatskim prilikama. U proljeće i u jesen dovoljno je novu košnicu unositi svakih 8 tjedana dok u ljetnim mjesecima, u vrijeme visokih temperatura potrebno je novu košnicu unositi svakih 5 tjedana.

Košnice se postavljaju na visini od cca 1m na za to postavljena mjesta. Postolja za bumbare mogu biti napravljena od metala, drva ili plastike. Obavezno je zaštititi košnicu od sunca, kiše ili eventualnog kapanja kondenzirane vode s krova. Dobro je staviti na krov košnice i stiropor kao toplinski izolator.

Važno je da se košnice okrenu prema stazi jer se na taj način bumbari bolje orijentiraju.

Košnice je dobro nakon unosa ostaviti pola sata do sat zatvorenima da se smire,a nakon toga otvaramo košnicu pazeći da za prvog leta bumbara ventilacije budu zatvorene.

Provjera cvjetova: Važno je provjeravati cvjetove rajčice radi utvrđivanja posjećenosti bumbara. Naime, bumbar kada sleti na cvijet primi se nogicama a tada nastaju smeđe točkice. Upravo te smeđe točkice dokaz su da je bumbar posjetio cvijet. Važna je kontrola da možemo pravovremeno reagirati na  eventualnu slabu posjećenost bumbara.


Smeđe točkice na cvijetu dokaz su da je bumbar posjetio cvijet. Foto: Mirjana Dijan

Kemijska zaštita: Kemijsku zaštitu je moguće provoditi određenim sredstvima u nasadima gdje koristimo bumbare kao oprašivače. Neka sredstva su bezopasna za bumbare i kao takva se mogu primjenjivati. Neka sredstva su opasna za bumbare ali ipak se mogu primjenjivati ako bumbare zatvorimo. To radimo tako da dan prije, poslijepodne ostavimo ulaz u košnicu otvoren a izlaz zatvorimo. Sutradan su svi bumbari u košnici te ju možemo zatvoriti te prekriti sa folijom ili iznijeti van. Neka sredstva su inkopatibilna sa bumbarima i kao takva se ne smiju primijeniti. O štetnosti pojedinih sredstava na bumbare možete na www.koppert, side effects.

Prednosti oprašivanja bumbarima su:

  • Ušteda radnika
  • Potpuno oplođene kitice rajčice
  • Ujednačena veličina plodova karakteristična za sortu
  • Kvalitetniji plodovi
  • Oplodnja manje ovisi o klimatskim uvjetima

Oprašivanjem bumbarima postižemo povećanje prinosa, kvalitetnije plodove ujednačenog oblika koji kao takvi mogu postići veću cijenu što u konačnici rezultira povećanjem produktivnosti proizvodnje.

Pripremi za ispis