Poljoprivredni tečaj u Donjem Kraljevcu

Tečaj je vodio Drago Purgaj, agronom voćar, poljoprivrednik s certifikatom Demeter, član Međunarodnih strukovnih udruga za biodinamičke preparate i voćarstvo te član Odjela za poljoprivredu Goetheanuma.

Začetnik biodinamičke poljoprivrede je dr. sc. Rudof Steiner koji je od 1924. godine održavao poljoprivredne tečajeve poljoprivrednicima i znanstvenicima i već tada vizionarski govorio o problemima koje donosi konvencionalna poljoprivreda u 21. stoljeću.

Biološko-dinamička poljoprivreda temelji se na potpunom skladu s načelima prirodne ravnoteže, a posebna se pozornost posvećuje utjecaju planeta i zviježđa te prirodnog ritma (ritam godine, mjeseca, dana) na biljke i životinje. Djelovanje prema toj metodi uključuje uporabu i proizvodnju biološko-dinamičkih pripravaka od ljekovitog bilja (kamilica, stolisnik, preslica, itd.) te minerala. Korištenje tih pripravaka obnavlja oslabljenu vitalnost biljaka te potiče rast korijena, mikrobiološku aktivnost tla i stvaranje humusa, što potvrđuju mnoge znanstvene studije. Kao što je Steiner upozorio, upravo je zdravo tlo preduvjet za zdravlje biljaka te poljoprivrednicima pripisuje odgovornost za zdravlje naroda (izvor: Drago Purgaj).

Poljoprivrednom tečaju u Donjem Kraljevcu prisustvovali su ekološki i konvencionalni proizvođači s područja Međimurske i Varaždinske županije, kao i autorica ovog teksta.

Prisutni su upoznati s glavnim načelima biodinamičke poljoprivrede, pripremom i korištenjem biodinamičkih i kompostnih pripravaka te pripremom komposta.

S obzirom na svjetski trend rasta ekološke proizvodnje i svijesti o važnosti takve proizvodnje na dobrobit Zemlji i ljudima, vjerujemo da će u nadolazećim vremenima poljoprivredni proizvođači koristiti spoznaje biodinamičke metode poljoprivrede i implementirati je u ekološku proizvodnju ili proizvoditi samo po smjernicama biodinamičke poljoprivrede.

Natalija Peter-Hunjadi, dipl. ing. agr.
stručna suradnica

Pripremi za ispis