Zbijenost i popravak strukture tla

Dužno ih je ispunjavati svako poljoprivredno gospodarstvo koje podnosi zahtjev za izravna plaćanja i ruralni razvoj vezano za površinu i stoku te za tržišne potpore vezane za površinu u sektoru vinarstva. Uvijet (GAEC) 4 govori o primjerenom korištenju mehanizacije. Svrha ispunjavanja ovog uvjeta je sprečavanje zbijanja tla kao posljedice neprimjerenog korištenja mehanizacije kad je tlo zasićeno vodom, poplavljeno ili prekriveno snijegom. Ovakva situacija znakovita je za 2014. i početak 2015. godine.

Svako tlo čine strukturni agregati (mineralne i organske čestice) i pore. Ovisno o okolišnim uvjetima pore tla mogu biti ispunjene vodom, zrakom i njihovom kombinacijom. Neprimjerenim korištenjem mehanizacije iz pora tla se istiskuju voda i zrak te dolazi do njegovog zbijanja. U zbijenom tlu, bez dovoljno zraka i topline, narušena je mikrobiološka struktura tla. Negativne posljedice osjećaju se godinama.

Povoljna struktura tla

Iz zbijenog tla velikim djelom istisnuti su zrak i voda

Koji su znakovi zbijenosti tla?

Na zbijenom tlu vidljivi su tragovi kotača a voda se zadržava na površini. Korijenje biljaka je deformirano a rast usporen što rezultira smanjenim prinosom. Pri obradi zbijenog tla znatno je povećana potrošnja goriva.

Zbijanje tla kotačima

Na zbijenom tlu voda se zadržava na površini

Ako je tlo zbijeno, rast biljaka je usporen a prinos smanjen

Potrošnja goriva pri obradi zbijenog tla je povećana

Zabranjeno je korištenje poljoprivredne mehanizacije na poljoprivrednim površinama ako je tlo zasićeno vodom, poplavljeno ili prekriveno snijegom, osim nužne berbe/žetve usjeva.

Izgled zbijenog tla poslije prisilne sjetve u previše vlažnim uvjetima

Kako si pomoći?

Prevencija zbijanja tla je najbolji način. Izbjegavajte obradu previše vlažnog tla. Koristite što šire pneumatike (ili gusjenice). Ako ste u mogućnosti udvojite kotače. Smanjite osovinski pritisak. Odaberite pravilan sustav obrade bez suvišnih operacija.

Kako popraviti strukturu zbijenog tla?

Rahljenje chisel oruđima na manjim dubinama  dobar je način za popravak strukture tla. Na dublje zbijenim tlima korisno je podrivanje. Učinci podrivanja i rahljenja nisu dugog vijeka. Neprimjereno korištenje mehanizacije i pretjerano gaženje dovodi do „povratka na staro“. Rahljenje i podrivanje mali si poljoprivrednici mogu teško priuštiti. Za njih je najprihvatljiviji popravak strukture tla zelenom gnojidbom. Korištenje stajskog gnoja, ako ga imate, još je veća blagodat. A tek ovo u kombinaciji!

Čitav je spektar kultura koje se mogu koristiti za zelenu gnojidbu. Iz iskustva vam preporučam uljanu rotkvu – rauolu. Možete je koristiti kao glavnu ili postrnu kulturu. Uz niz prednosti, njezina je tehnologija uzgoja jednostavna i jeftina.

Jeftin i jednostavan siderat – rauola

Ivan Jukić, dipl. ing. agr.
viši stručni savjetnik

 

Pripremi za ispis