Proglašeni rezultati X. edukacijskog natjecanja u kvaliteti voćnih rakija i likera

Na natjecanje je prijavljeno 209 uzoraka voćnih rakija (šljivovice, viljamovke, jabukovače, travarice, lozovače, komovice, breskovače, kajsijevače, višnjevače i drugih) i 78 voćnih likera. Organoleptičko ocjenjivanje odradila je komisija od šest timova od po tri člana, među članovima su bile djelatnice Savjetodavne službe Snježana Numanović i Katica Maras.

Ocjenjivane su rakije u devet kategorija, likeri su ocjenjivani u tri kategorije. Na natjecanja su prijavljeni uzorci iz cijele Osječko – baranjske županije, zatim susjednih županija te s juga Lijepe naše točnije iz Orebića. Izvan konkurencije je ocjenjeno 17 uzoraka iz Bosne i Hercegovine.

Šampion X. edukacijskog natjecanja u kvaliteti voćnih rakija i likera je OPG Antun i Goran Čango iz Čepina s najbolje ocjenjenom šljivovicom, vicešampion je Nikola Ljubić iz Koritne s najbolje ocjenjenom viljamovkom, najbolja lozovača je Mate Brkića iz Našica, najbolja komovica je Marka Korajca iz Đakova, najbolja jabukovača je Jure Bagarića iz Selaca Đakovačkih, najbolja travarica Mije Kreše iz Tenja, najbolje ocjenjenu kajsijevaču ima OPG Šokac iz Okučana, najbolja rakija od dunje Milana Šarića iz Kneževa, najbolju višnjevaču kao i liker od višnje ima EKO OPG Drago Koščak Osijek, najbolji liker od oraha TEPKA obrt Koprivnica, najbolji medni liker OPG Zelenika Osijek. Pobjednicima su uručena priznanja i vrijedne nagrade.

Katica Maras, dipl. ing. agr.
viši stručni savjetni

Pripremi za ispis