Trenutno stanje proizvodnih pokusa uljane repice i pšenice

Ovogodišnja sjetva uljane repice zbog povećane količine padalina, ali i njihovog rasporeda u optimalnom roku sjetve za ovu kulturu, dobrano je pomaknuta na kraj mjeseca rujana.

Ovisno o datumu sjetve, oborinama koje su uslijedile nakon sjetve, tipu tla, dubini sjetve i napadu štetnika, usjevi uljane repice nalaze se u različitoj kondiciji.

Sjetva proizvodnog pokusa 16 hibrida i jedne sorte uljane repica obavljena je 26. rujna 2014. godine, znači barem mjesec dana nakon optimalnog roka sjetve. Pošto ove godine sjeme nije bilo tretirano insekticidima, 10. listopada 2014. godine obavljen je tretman protiv kupusnog buhača i repičinog crvenoglavog buhača.

Na grafikonu je vidljivo da su temperature tijekom mjeseca listopada izuzetno pogodovale rastu uljane repice jer je prosjek minimalnih temperatura iznosio -1,4 °C; prosjek srednjih dnevnih 13,2 °C i prosjek maksimalnih dnevnih temperatura iznosio 27,1 °C. Količina padalina, također mjerena u Trnovčaku, iznosila je u mjesecu listopadu 97,6 mm.

Graf. 1. Temperature tijekom mjeseca listopada (lokalitet Trnovčak – blizu mjesta postavljenog pokusa)

graf_2511.jpg

Ukoliko zima neće biti s vrlo niskim temperaturama bez snježnog pokrivača vrlo je velika vjerojatnost da će se uljana repica održati i dati normalne prinose.

psenica2511.jpg

Slika 1.-Izgled uljane repice u proizvodnom pokusu-fotografirano 21. studenog 2014. godine

Svakako da ovo nije preporuka za sjetvu ove kulture u narednim godinama već sjetvu valja prilagoditi vremenskim uvjetima u godini sjetve.

 psenica1_2511.jpg

Slika 2.-Izgled proizvodnog pokusa pšenice

Proizvodni pokus trideset sorata i jednog hibrida pšenice također je sijan izvan optimalnih rokova sjetve (5. studenog 2014.) na kojem smo povećavali sjetvenu normu prosječno za 10 %. Pregledom proizvodnih pokusa u više navrata potrebno je konstatirati da je trenutno stanje usjeva zadovoljavajuće.

Pripremi za ispis