Gospodarski sajam-sajam sira u Grubišnom Polju

Ovaj gospodarski sajam ove godine je okupio 105 izlagača. U sklopu Gospodarskog sajma se odvija i sajam sira. Svi proizvođači sira, velike mljekarske kuće i poljoprivredna gospodarstva nude posjetiteljima svoje najbolje proizvode. Ponuda na ovim prelijepim štandovima je svake godine sve raznovrsnija, veliki asortiman poznatih mljekara i još poznatijih sirnih marki, koji se zajedno sa domaćim sirevima bore za naklonost kupaca. Zahvaljujući izuzetnim naporima organizatora sajam se pokazao u punom svjetlu.

sir1_2411.jpg

Foto: SSBBŽ

Sajam je otvorio Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs. Ovo je prije svega gospodarski sajam bilogorskog kraja, ali zbog duge mljekarske tradicije i najpoznatijeg sirarskog brenda u Hrvatskoj Zdenka sira, to je mjesto okupljanja sirara iz cijele Hrvatske.

Ove godine 15 izlagača sira i proizvoda od mlijeka na ocjenjivanje Zavodu za mljekarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu dostavili su 38 uzoraka, od kojih ih je 29 osvojilo jedno od priznanja. Većinom su to sirevi od kravljega mlijeka, 22 uzorka, i 16 uzoraka od kozjega mlijeka. 21 uzorak je bio polutvrdi sir, bilo je pet sirnih namaza, četiri meka sira, tri topljena i dva svježa, tvrdi sir, skuta i maslac. Uvijek bude diskvalificiranih sireva, ovaj puta su to 2 sira, jedan zbog greške sira, drugi zbog deklaracije. Od 38 dostavljenih uzoraka, 29 je nagrađeno medaljama: 18 zlatnima, pet srebrnima i šest brončanima. Titulu Šampiona sajma ove godine dobio je ABC svježi krem sir s baranjskim kulenom mljekare Belje iz Belog Manastira. Interesantno je da se svakim novim sajmom povećava postotak nagrađenih sireva, i prije svega postotak zlatnih medalja. Ove godine su dva proizvođača sira dobili titulu šampiona. Po ocjeni potrošača prvo mjesto je osvojila Mini sirana Obiteljskog gospodarstva Adele Jareš za kravlji sir u tipu škripavca, drugo mjesto je osvojila Srednja gospodarska škola iz Križevaca za polutvrdi kravlji siri, a treće mjesto OPG Ankice Mađerić za prgicu ljutu sa češnjakom iz Koprivničko-križevačke županije.

sir2_2411.jpg

Foto : SSBBŽ

Prvog dana Sajma savjetodavci Savjetodavne službe iz Bjelovara održali su predavanje „Hrvatski model izravnih plaćanja u poljoprivredi za programsko-financijsko razdoblje 2015-2020.“  i „Program ruralnog razvoja za 2014-2020“.
Također, 15. 11. 2014. tvrtka Impuls iz Bjelovara održala je predavanje "Novi natječaji Ministarstva poljoprivrede, mjera 4."
Drugog dana sajma, 16. 11. 2014, tvrtka Agroaltera iz Ludbrega imala je vrlo zanimljivo predavanje „Hren – top 10 svjetska namirnica, proizvodnja, otkup i unosan posao“
I naravno, najvažnije predavanje za sirare, je predavanje Agronomskog fakulteta: “Dosadašnja iskustva u ocjenjivanju senzorske kvalitete mliječnih proizvoda u okviru Gospodarskog sajma – sajma sira u Grubišnom polju".    
 

sir3_2411.jpg

Foto: SSBBŽ

Rezime Gospodarskog sajma–sajma sira je: u prvim godinama sajma rastao je broj izlagača sira, poboljšavala se kvaliteta sira  i bio je mjesto gdje su se susretali siroljupci, siroznalci i proizvođači sira. I svaki od njih ponio je najbolje dojmove. S obzirom na veliku posjećenost i veliki broj izlagača može se zaključiti da je ovaj sajam ispunio svoja očekivanja. Moram još jednom pohvaliti organizatore, da bez obzira na sve okolnosti ili probleme, kao dobri domaćini, uspiju postići da se svi izlagači, gosti i posjetitelji, vrate kućama zadovoljni. A to je jedan od razloga zašto se sajmovi uopće održavaju.

Darija Marković, dipl. ing. agr. 
viši stručni savjetnik

Pripremi za ispis