Dani jabuka – Požega 2014.

Pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Požeško-slavonske županije te Grada Požege, velikim trudom i zalaganjem, djelatnici Savjetodavne službe podružnice Požeško-slavonske županije i članovi udruge Zlatna dolina Požega, u suradnji s Tehničkom, Obrtničkom, Poljoprivredno prehrambenom školom u Požegi te uz pomoć HPA iz Požege, uspjeli su u ovim teškim i za selo posebno kriznim vremenima, spomenutu izložbu učiniti ljepšom nego ikad. Nesebičnost slavonskog srca posebice se ogledala u spremnosti brojnih sponzora i donatora da unatoč krizi ipak pripomognu i Izložbu učine jedinstvenom i neponovljivom.

Devetnaestu po redu i najstariju u RH, ovogodišnju izložbu „Dani jabuka – Požega 2014.“ otvorio je župan Požeško-slavonske županije, gospodin Alojz Tomašević. Cijeli skup uveličao je ravnatelj Savjetodavne službe gospodin Hrvoje Horvat, dr. med. vet.  

Tom se izložbom pokušavaju pronaći neki od putova, kojima bi se našim proizvođačima voća otvorile nove prilike i šanse za lakšu prodaju voća i njihovih prerađevina, s jedne strane te istovremeno omogućilo posjetiteljima Izložbe da dođu do neusporedivo boljeg voća, nižih cijena, s druge strane.

Izložba, pored svoga privrednog, promotivnog, kulturnog, tradicijskog i turističkog ima i znanstveni karakter pa je u sklopu stručnog dijela Izložbe održan okrugli stol, s danas najaktualnijim temama za selo. Posebno mjesto pridaje se županiji gostu na Izložbi. Ove godine je to bila Vukovarsko-srijemska županija, čija je predstavnica, ujedno i djelatnica Savjetodavne službe u Podružnici VSŽ u Iloku, kolegica Božića Dolić, uvodno, prije iznošenja glavnih tema, održala izlaganje „Stanje voćarstva u Vukovarsko srijemskoj županiji“.

Teme okruglog stola su bile:

  1. Predstavnik tvrtke MB Frigo: Rashladni sustavi u hladnjačama.
  2. Egon Mudrinić, MBA, tvrtka Core Consulting d.o.o.: Mjere ruralnog razvoja u RH za razdoblje 2014. – 2020.
  3. Marlena Ostojić, dipl. ing. agr., APZ: Raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem i informacijski sustav.

Veliki interes za okrugli stol i predavanja potvrđuje dvorana, koja je bila je popunjena do zadnjeg mjesta pa su tako pojedinci, za koje nije bilo stolica, slušali vrlo interesantna izlaganja pokraj otvorenih vrata, strpljivo stojeći na hodniku.

Ovogodišnja je Izložba plijenila poglede posjetitelja raskošnom slavonskom ponudom: uz jabuke i različite voćne prerađevine tu su se našle rukotvorine i zlatovezi, različite slane i slatke delicije, netom pečeno hrskavo kestenje, svježe iscijeđeni sok od jabuka i čaše svježeg domaćeg mlijeka lokalne tvrtke BiZ.

jabuke1_3110.jpg  jabuke2_3110.jpg

jabuke3_3110.jpg  jabuke4_3110.jpg

Izložba je imala i prodajni karakter pa su se tu mogle kupiti tek ubrane jabuke, po povoljnoj cijeni.

jabuke5_3110.jpg

Kao i prethodnih godina, na Izložbi su dodijeljene nagrade za najljepše uređeni štand s jabukama i/ili voćnim prerađevinama. Nagrade su osvojili, u kategoriji za najljepši štand, prema izboru izlagača, sljedeći proizvođači:

  1. mjesto OPG Mirko Veić iz Mihaljevaca;
  2. mjesto Poljoprivredno prehrambena škola iz Požege;
  3. mjesto Veleučilište u Požegi.

Posebnu nagradu za najljepši štand, prema izboru djelatnika Savjetodavne službe podružnice PSŽ, osvojili su učenici OŠ Dragutina Lermana – Učenička zadruga Cucurbita iz Brestovca, a u kategoriji najmlađi izlagač nagradu je osvojila učenica Klara Soldo iz Mihaljevaca.

I kao što sve najljepše u životu prekratko traje, tako je i ovogodišnja izložba „Dani jabuka – Požega 2014.“ trajala prekratko. Raduje spoznaja da će sljedeća, jubilarna, biti već iduće godine.

Tomislav Božičević, dipl. ing. agr.
viši stručni savjetnik

Pripremi za ispis