Kvalitetnim sjemenom do prinosa

Većini poljoprivrednih proizvođača koji se bave uzgojem pšenice agrotehnika je već dobro poznata. Kako se bliži sjetva ove naše najvažnije krušarice valja još jednom naglasiti da će se urod pšenice od iduće godine u Republici Hrvatskoj otkupljivati kao i u većini zemalja Europske unije prema kvalitativnim razredima, odnosno prema Kodeksu o otkupu žitarica i uljarica. Stoga pred sjetvu treba dobro razmisliti hoće li se odlučiti na sjetvu pšenica koje spadaju u više kvalitativne razrede ili sorte većeg potencijala prinosa i manje kvalitete. Posljednjih godinama svjedoci smo da se poljoprivrednici zbog cijene deklariranog sjemena sve više odlučuju za sjetvu vlastitog sjemena tzv. „farmerskog sjemena“, čija sjetva je omogućena prema Pravilniku o izravnim plaćanjima NN 12/11 i 54/11 i Zakonu o dopunama zakona o zaštiti biljnih sorti u Republici Hrvatskoj NN 124/11. 

„Farmersko sjeme“ je sjeme poznate i zaštićene sorte samo-oplodne vrste bilja koje je proizvedeno na vlastitom poljoprivrednom gospodarstvu, a poljoprivredni proizvođač je može sijati sam na vlastitom poljoprivrednom gospodarstvu i ne smije ga distribuirati drugim poljoprivrednim gospodarstvima.

Ukoliko se donese odluka o sjetvi vlastitog, nedorađenog sjemena velika je opasnost unosa u tlo velikog broja uzročnika bolesti i korova zbog kojih možemo imati velikih problema u proizvodnji.

Nažalost, na većini poljoprivrednih gospodarstava koja siju „farmersko sjeme“ tretman sjemena obavlja različitim priručnim sredstvima (vidi sliku-miješalica za beton), dok poljoprivrednici u većini zemalja EU koriste prave linije za doradu i tretiranje sjemena, koje su bile usavršavane kroz dugi niz godina.

sjeme1610.jpg  sjeme1_1610.jpg

Slika 1. i 2.-Česti način tretiranja sjemena na PG-u

 

Slika 3, 4 ,5 i 6- strojevi za tretiranje sjemena kroz povijest

sjeme2_1610.jpg

Slika 3.

sjeme3_1610.jpg

Slika 4.

sjeme4_1610.jpg

Slika 5.

sjeme5_1610.jpg

sjeme6_1610.jpg

Slika 6. i 7. -linije za doradu i tretiranje sjemena na polju 

Tretiranje sjemena na poljoprivrednim gospodarstvima nije adekvatno jer se fungicidni tretman ne nanosi pravilno na cijelo sjeme, kao ni na svu količinu sjemena ravnomjerno.

To je jedan od razloga zbog kojeg se u proteklim godinama na našim poljima mogla primijetiti sve veća zaraza posijanih usjeva bolestima koje se prenose sjemenom. Posljednjih sezona uzgoja žitarica svjedoci smo sve veće pojave smrdljive i prašne snijeti na usjevima žitarica.

sjeme7_1610.jpg

sjeme8_1610.jpg 

Slika 8. i 9.-Prašna snijet ječma

sjeme9_1610.jpg

Slika 10. Razlika između zaraženog i zdravog sjemena pšenoraži

Kako bi postigli sigurne i stabilne urode svih žitarica, a prvenstveno pšenice koja je najzastupljenija žitarica u strukturi sjetve u RH, osim pravilne i pravodobne agrotehnike potrebno je sijati deklarirano sjeme određene sorte pšenice.

 

Pripremi za ispis