Okrugli stol Izazovi hrvatske poljoprivrede

Cilj serijala stručnih okruglih stolova je da se kroz rasprave i prezentacije stručnjaka s Agronomskog fakulteta, Ministarstva poljoprivrede i Savjetodavne službe te predstavnika udruženja poljoprivrednih proizvođača, poljoprivrednih poduzeća, Hrvatske poljoprivredne komore i sl., analizira postojeće stanje, uvjeti proizvodnje u promijenjenim agrometeorološkim uvjetima, te dogovore najbolje prakse i preporuke koje će preko Savjetodavne službe biti prenesene do primarnih poljoprivrednih proizvođača.

Teme prvog okruglog stola bile su rezultati proizvodnje žitarice s posebnim naglaskom na pšenicu u 2014. godini te preporuke za predstojeću jesensku sjetvu.

Za proizvođače žitarica 2014. godina bila je godina velikih izazova zbog loše vegetacijske godine, sa velikim problemima u proizvodnji (velike količine oborina, loši klimatski uvjeti, pojava brojnih bolesti zrna i slično). Sve je to utjecalo na slabije prinose i lošiju kvalitetu pšenice. Iz tog je razloga potrebno ovogodišnjoj jesenskoj sjetvi pristupiti na stručniji način, pri čemu je sjetva kvalitetnog i deklariranog sjemena jedna od garancija uspješne proizvodnje. Prilikom planiranja sjetve pšenice i izbora sorata treba znati da će otkup uroda pšenice 2015. godine otkupljivači obavljati sukladno kakvoći koju propisuje Kodeks otkupa žitarica i uljarica, a poznavanje karakteristika sorata i provođenje preporučenih agrotehničkih mjera utjecat će na kvalitetu uroda, a time i na cijene proizvedene pšenice, zaključeno je na okruglom stolu. Optimalan rok sjetve u našim agroekološkim uvjetima za većinu sorata pšenice je 15.-25. listopada.

Stručnjaci Ministarstva poljoprivrede, Agronomskog fakulteta, Savjetodavne službe kao i samih proizvođača složili su se kako je edukacija proizvođača nužna jer su se okolnosti, kako vremenske tako i tržišne, promijenile, zbog čega je potrebno vršiti stalnu edukaciju i unaprjeđenje proizvodnje.

S tim ciljem pripremljen je letak Savjetodavne službe „Pravilnom agrotehnikom do visokih prinosa pšenice dobre kakvoće“ s tehnološkim uputama za sjetvu pšenice i popisom sorti pšenica koje se nalaze na tržištu RH za sjetvu 2014.

Pripremi za ispis