Udruga vinogradara Marija Bistrica u posjeti Vivai Coperativi Rauscedo

Posjet je realiziran uz financijsku pomoć Krapinsko-zagorske županije dodijeljenu putem Javnog poziva za edukaciju korisnika mjera ruralnog razvoja – aktivnost posjete stručnim i znanstvenim institucijama, oglednim tvrtkama i gospodarstvima u zemljama EU-a, a vezano uz ruralni razvitak i tehnologiju i organizaciju poljoprivredne proizvodnje, te općine Marija Bistrica. Stručno i prevođenjem posjet su podržali prof. dr. sc. Bernard Kozina sa Zavoda za vinarstvo i vinogradarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu, te Gracijano Prekalj direktor Agencije za ruralni razvoj Istre.

bistrica199_.jpg

Foto: Stjepan Pepeljnjak

Grupu vinogradara dočekao je gospodin dr. agr. Eugenio Sartori direktor VCR-a ispred njihovog eksperimentalnog centra osnovanog 1975. godine u sklopu kojeg se nalazi 40 ha nasada kloniranih sorti. Prisutne je upoznao s poviješću zadruge čiji počeci datiraju od 1930.godine, kada se započelo s podučavanjem tehnike cijepljenja, a danas je to najveći rasadnik u svijetu s godišnjom prodajom preko 60 milijuna loznih cjepova u 30 zemalja svijeta.

Zadrugu čini 250 kooperanata i većina površina je u njihovom vlasništvu. Osim 40 ha u sklopu eksperimentalnog centra, na 1200 ha sade podloge, 1200 ha je rasadnika, a na 1360 ha je uzgoj matičnjaka.

Klonskom selekcijom se bave od osnivanja eksperimentalnog centra i za sada imaju 350 priznatih klonova od njihova Ministarstva poljoprivrede. Prije 10 godina počeli su sa klonskom selekcijom sorata iz Hrvatske (plavac mali, istarska malvazija, žlahtina, babić i dr.). Klonska selekcija se radi u cilju dobivanja sorata koje bi bile otporne na peronosporu i pepelnicu, a vino dobiveno od tih sorata da zadovoljava kvalitetom. Sorte dobivene klonskom selekcijom dovoljno je samo 1-2 puta tretirati u tijeku vegetacije protiv navedenih bolesti. Naime, u posljednje vrijeme zapaža se da su naselja sve bliže zoni vinograda i kako bi se sačuvala kvaliteta života i smanjio broj tretiranja smatraju da bi upravo nasadi s kloniranim sortama trebali predstavljati tampon zonu. Članovima Udruge objasnili su mehanizam djelovanja otpornosti na bolesti. Cijena takvih cijepova je 2-2,5 eura za komad.

 bistrica1_199.jpg

Foto: Stjepan Pepeljnjak

Nakon prikaza kratkog filma o VCR-u uslijedilo je predavanje uz degustaciju vina 10 novih sorata dobivenih klonskom selekcijom. Udruga je imala čast kao prva organizirana grupa iz Hrvatske kušati ova vina i reći svoje komentare. Razgledali smo i njihov pogon za mikrovinifikaciju. Nakon degustacije obišli smo pogon za pripremu cjepova za tržište, te vidjeli mehanizaciju za vađenje loznih cjepova. Interesantan je podatak da u njihovom pogonu za pripremu cjepova u sezoni radi oko 1200 radnika, dok samo mjesto Rauscedo ima 1000 stanovnika.

Posjet je završio druženjem uz ručak u lokalnom restoranu. Tom je prilikom predsjednik Udruge prof. dr. sc. Zdravko Petrinec direktoru VCR-a Eugeniu Sartoriu uručio prigodne poklone – suvenire iz M. Bistrice (drvene igračke zaštićene od UNESC-a, gvirc, ptičicu od pečene gline koja pjeva na vodu i trilikum) i zahvalio mu u ime Udruge na gostoprimstvu i ponudi za daljnju suradnju.

Na povratku kući članovi Udruge bili su izuzetno zadovoljni izletom i dobivenim informacijama, te su zaključili da je to bio jedan od uspješnijih izleta (godišnje 1-2, a Udruga postoji 14 godina).

 bistrica2_199.jpg

Foto: Stjepan Pepeljnjak

Dragica Tresk Penezić, dipl. ing. agr.
viši stručni savjetnik

Pripremi za ispis