Obavijest proizvođačima jabuka! 08.09.2014.

Tijekom mjeseca kolovoza agroklimatske stanice na području Koprivničko-križevačke županije zabilježile su oko 160 litara kiše po četvornom metru, a samo u prvih sedam dana mjeseca rujna zabilježeno je čak 110 litara kiše po četvornom metru. U periodu od 1. do 5. rujna zabilježeno je više od 80 sati neprekidnog vlaženja biljnih organa uz srednju dnevnu temperaturu 15°C. U takvim su uvjetima omogućene infekcije plodova jabuka uzročnikom krastavosti plodova (Venturia inaequalis). Pojavu pjega na plodovima možemo očekivati još u voćnjaku, prije berbe, ali i u hladnjači tijekom perioda skladištenja.

S obzirom da prognostičari i u nastavku mjeseca rujna najvljuju dosta oborina, voćarima preporučamo da svakako prije berbe obave zaštitu kasnih sorata jabuka od uzročnika krastavosti plodova i radi smanjenja pojave skladišnih bolesti pripravkom kratke karence Bellis DF.

Karenca navedenog pripravaka za jabuke namijenjene skladištenju u hladnjači iznosi 7 dana, dok za jabuke koje idu odmah na tržište iznosi 14 dana.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi priloženoj uz sredstvo, redovito vodite evidenciju o prskanju, a s otpadnom ambalažom sredstava za zaštitu bilja gospodarite u skladu sa zakonom!

Mr. sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan
E-mail: Zeljkica.Ostrkapa.Medjurecan@savjetodavna.hr
 

Pripremi za ispis