Održano 12. županijsko natjecanje u oranju u Koprivničko-križevačkoj županiji

Zamjenik župana Darko Sobota otvorio je natjecanje i zaželio natjecateljima puno sreće, spretnosti i preciznosti. Natjecanje je pratio i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalne djelatnosti, poljoprivredu i nacionalnu suradnju Marijan Štimac sa suradnicima. Na parceli su se okupili brojni gosti i navijači iz Koprivničko-križevačke županije, ali i gledatelji iz Bjelovarsko-bilogorske, Međimurske, Virovitičko-podravske i Zagrebačke županije.

Ovom prigodom zahvaljujemo na pomoći svima koji su omogućili održavanje ovog natjecanja, posebno Koprivničko-križevačkoj županiji, koja tradicionalno nagrađuje tri najbolje plasirana natjecatelja u obje kategorije, zatim Općini Rasinja i vlasniku parcele OPG-u Zajec Zlatka, učenicima Srednje gospodarske škole iz Križevaca koji su sudjelovali u izmjeri i pripremi natjecateljske parcele, te njihovom profesoru, mr. sc. Darku Novotni, kao i gostima koji su uveličali naše natjecanje. Obilna kiša i prije i nakon natjecanja nije omela održavanje ove manifestacije. Svi sudionici imali su sreće što je „vrijeme išlo na ruku“ na sam dan natjecanja.

Također zahvaljujemo voditelju natjecanja, Siniši Hrgović koji je ujedno trener hrvatske oračke reprezentacije, certificiranim sucima Suzani Pajić, Željku Ferenc i Ana Mariji Čajkulić, kao i mjeriteljima dubine, učenicima Srednje gospodarske škole te svim sponzorima koji su iz svog proizvodnog i uslužnog programa osigurali nagrade za sve natjecatelje. Nagrade za orače osigurale su tvrtke: AgroChem MAKS d.o.o., AGROglas, AGROPMD d.o.o. poljoprivredni strojevi, BASF Croatia d.o.o., Bayer CropScience, Bc Institut za oplemenjivanje i proizvodnju bilja d.d., KWS Sjeme d.o.o., PIONEER SJEME d.o.o., Podravka d.d. Koprivnica, Poljoprivredni Institut, Osijek, PSC, Ferenčak iz Križevaca, RWA, Raiffeisen Agro d.o.o., SYNGENTA AGRO d.o.o., CROATIA OSIGURANJE, filijala Koprivnica i Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije.

Kao i svake godine suorganizaciju i značajnu financijsku potporu pružila je Koprivničko-križevačka županija. Novčane bonove u vrijednosti 2500,00 kn (prvoplasirani), 1500,00 kn (drugoplasirani) i 1000,00 kn (trećeplasirani) najboljim oračima iz obje kategorije uručila je u ime Koprivničko-križevačke županije, Zdenka Marić iz Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalne djelatnosti, poljoprivredu i međunarodnu suradnju. Manifestaciju je sufinancirala i općina–domaćin natjecanja u oranju, a ove je godine to općina Rasinja. Ova je općina  bila domaćin prvog državnog natjecanja u oranju u Republici Hrvatskoj, 22.-24. rujna 1995. Tom su prvom natjecanju orača Republike Hrvatske prethodila međužupanijska natjecanja orača u Đakovačkoj Satnici 1995. godine, gdje su sudjelovali natjecatelji-orači iz Brodsko-posavske, Osječko-baranjske, Požeško-slavonske i Vukovarsko-srijemske županije, te u Križevcima, gdje se nadmetalo ukupno deset oračkih ekipa iz Koprivničko-križevačke i Varaždinske županije.

oranje1_1182014.jpg

Prvoplasirani orači, Josip Martinović i Saša Višak predstavljat će Koprivničko-križevačku županiju na 12. državnom natjecanju u oranju koje će se održati u Požeško – slavonskoj županiji, u Požegi 13. rujna 2014. godine. Ponosni smo što će našu Udrugu predstavljati student prve godine Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Josip Martinović, koji se počeo natjecati još kao učenik Srednje gospodarske škole Križevci. I na ovogodišnjem županijskom natjecanju uz iskusne orače sudjelovala je i mlada ekipa iz Srednje gospodarske škole Križevci. Stoga se nadamo da je budućnost natjecateljskog oranja u našoj Udruzi „dobrim rukama“. Spoj mladosti i iskustva, kao i želja za svladavanjem novih vještina poticaj je za budući rad.

mr. sc. Tatjana Međimurec,
Predsjednica Udruge orača Koprivničko-križevačke županije

Pripremi za ispis