Vinfest Benkovac 2014. – Festival vina sjeverne i srednje Dalmacije

Osnovno obilježje Vinfesta je činjenica da je svake godine na ocjenjivanju sve više registriranih vina na tržištu, na zadovoljstvo proizvođača, ali i potrošača.

U prilog kvalitete vina govori i podatak da dostavljeni uzorci vina potječu iz berbe 2010., 2011. i 2012. te da su mnoga vina u kategoriji vrhunskih.

Vinari Zadarske županije time potvrđuju svoju profesionalnost, jer njegom vina, dozrijevanjem i čuvanjem vina u barrique bačvama postižu maksimalnu kvalitetu aromatičnih, ekstraktom bogatih, zaokruženih i odležanih vina.

Stoga je važnost Vinfesta, uz ostale vinske manifestacije Zadarske županije (Vinkovo-Stankovci, Vincro- Polača i dr.), za naše vinare vrlo velika, jer time potvrđuju vrhunsku kvalitetu svojih vina na domaćem terenu. Vinarima je upravo to poticaj i izazov za sudjelovanjem i na  međunarodnim vinskim manifestacijama u zemlji i inozemstvu. 

Na ovogodišnje ocjenjivanje dostavljeno je 24 uzoraka vina na tržištu i 42 vina u postupku proizvodnje. Samo senzorno ocjenjivanje održano je 21. lipnja 2014. Rezultate ocjenjivanja metodom 100 bodova potvrdila je i stručna komisija, koju su sačinjavali:
dr. sc. Ivana Alpeza – predsjednica; Z. Vlatković, dipl. ing. – tajnik; stručni ocjenjivači: dr. sc. M. Karoglan., dr. sc. G. Zdunić, Branka Mihaljević, dipl. ing., Mandica Erceg, dipl. ing., Dragica Kaštelanac, dipl. ing., Marina Pavlović, dipl. ing., Nikolina Paleka, mag. ing., J. Jovanov, dipl. ing., N. Zglav, dipl. ing.

Za vina na tržištu dodijeljeno je 11 zlatnih odličja, 9 srebrnih odličja, 2 brončana odličja i 1 priznanje. Za vina u postupku proizvodnje dodijeljeno je 6 zlatnih odličja, 19 srebrenih, 7 brončanih odličja i 3 priznanja.

Ukupno najbolje ocjenjeno vino (Ukupni Šampion) je „Cabernet Sauvignon“ 2012. PZ Maslina i vino iz Polače.

vinfest1_9_7.jpg

„PZ Maslina i vino“

Ukupno najbolje ocjenjeno bijelo vino na tržištu (Šampion) je vino „Pošip“ 2013. proizvođača Kraljevski vinogradi d.o.o. iz Zadra.

vinfest2_9_7.jpg

„Kraljevski vinogradi“

 Ukupno najbolje ocjenjeno crno vino na tržištu (Šampion) je vino „Cabernet Sauvignon“ 2011., OPG Šime Škaulj iz Nadina.

Ukupno najbolje ocjenjeno bijelo vino u postupku proizvodnje (Šampion) je vino „Maraština“ 2013., Vinarija Jokić iz Lišana Tinjskih.

Ukupno najbolje ocjenjeno crno vino u postupku proizvodnje (Šampion) je vino“Merlot“ 2013., PZ Maslina i vino iz Polače.

Posebnost ovogodišnjeg Vinfesta je prvo sudjelovanje gostiju iz susjedne Italije, točnije predstavnika gradića Corno di Rosazzo, iz pokrajine Firuli Veenecia Giulia. Poveznica s Benkovcem bila je u ožujku ove godine prigodom otvorenja obnovljene Ville Nachini Cabassi, u kojoj je preko 30 godina živio don Petar Nakić (1694.-1769), svjetski poznati venecijanski graditelj orgulja, rodom iz Bulića kod Benkovca.

U svibnju je benkovačko izaslanstvo, zajedno s našim vinarima, sudjelovalo na sajmu vina „45 Fiera dei vini“ u jednoj od najpoznatijih vinskih regija u Italiji. Na Vinfestu, gosti nisu krili svoje oduševljenje i tom su prigodom izrazili srdačne pozdrave i čestitke domaćinu i vinarima. U prelijepom ambijentu Kaštela Benković zabavni je dio potrajao dugo u noć uz klapu Kaleta.

Zvonimir Vlatković, dipl. ing. agr.
viši stručni savjetnik

Pripremi za ispis