Obavijest proizvođačima luka! 15.05.2014.

Prije 10 dana upućena je preporuka proizvođačima luka dugog dana uzgajanog iz lučice, a zbog jače pojave plamenjače (Peronospora destructor) u regiji na usjevima zimskog luka i vrlo povoljnih uvjeta zabilježenih tijekom druge polovice travnja i prve polovice svibnja o.g. ponovno upućujemo upozorenje zbog moguće vrlo rane epidemijske pojave plamenjače u usjevima luka dugog dana uzgajanog izravno iz sjemena! Samo u posljednjih 6 dana na većini mjernih lokaliteta u Međimurju je palo između 30 i 45 mm kiše.

Zbog vrlo blage zime 2013./14. i iznadprosječne količine oborine zabilježe tijekom studenog 2013. i veljače 2014. godine već krajem veljače proizvođače luka kratkog dana (zimski luk) upozoravali smo na mjere zaštite protiv plamenjače. Krajem prve dekade mjeseca travnja o.g. plamenjača luka se u jačoj mjeri razvija na usjevima zimskog luka na lokalitetima u blizini rijeke Drave (uz akumulaciona jezera) (npr. lokaliteti Orehovica, Vularija i dr.), a oboljeli usjevi zimskog luka izvor su zaraze za usjeve luka dugog dana uzgajane od prve polovice mjeseca ožujka sadnjom lučica i/ili sjetvom sjemena.

Proljetni usjevi luka iz lučice trenutno se nalaze u stadiju 6-8 razvijena lista a usjevi luka iz sjemena u stadiju 4-5 lista, a kako posljednjih 40 dana bilježimo česte i kratkotrajne oborine, uz dugotrajno zadržavanje vlage na lišću i proljetne temperature zraka, bilježimo vrlo veliku opasnost od rane pojave plamenjače luka (Peronospora destructor)! Prema mnogim iskustvima prohladna razdoblja s vrijednostima temperature zraka +6° do +10°C, uz dovoljno oborina ili sati vlaženja lišća od rose (magle) i povišenju vlažnost zraka 95 %, optimalni su uvjeti za razvoj plamenjače luka.

Ponavljamo upozorenje da ove sezone svakako već od početka i sredine mjeseca svibnja treba započeti sa mjerama zaštite protiv plamenjače u usjevima dugog dana ("proljetni luk"), naročito ako se u blizini nalaze usjevi luka kratkog dana ("zimski luk"). Smatramo da nakon što luk razvije 3-4 prava lista raste njegova osjetljivost na ovu bolest, pa i usjevi luka uzgajani iz sjemena u narednom razdoblju zahtijevaju mjere zaštite.  

Vrlo vjetrovito vrijeme s olujnim udarima sjevernog vjetra najavljeno je tijekom današnjeg dana, a nove oborine tijekom sutrašnjeg dana! Kada to uvjeti dopuste prema izboru pripravaka navedenih u preporuci od 5. svibnja o.g. preporučujemo redovite mjere zaštite proljetnog luka ili luka dugog dana od plamenjače!

U kritičnim je godinama peronosporu luka potrebno redovito suzbijati više puta s razmakom 7-10 dana, a utrošiti najmanje 400 litara škropiva/ha, uz obavezno dodavanje sredstva za poboljšanje kvašenja i prianjanja (npr. Inex-A, Silwett i slično)!

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.
milorad.subic@savjetodavna.hr

 
 
 
 
 
 

Pripremi za ispis