Obavijest vlasnicima plantažnih nasada jabuka i krušaka 16.04.2014.

Od posljednje upute za zaštitu plantažnih nasada jabuka i krušaka proteklo je 7 dana. Cvatnjom je završila dominantna sorta jabuka u plantažnim nasadima idared, ali neke sorte jabuka još uvijek ovih dana završavaju cvatnjom, npr. gala, braeburn i sl. Vremenski uvjeti u odnosu na početak travnja o.g. su se drastično promijenili. Zahladnilo je. U posljednjih 10 dana najniže su dnevne temperature redovito manje od +8°C, a dana 13. travnja o.g. na nizinskim lokalitetima istočnog dijela županije je zabilježeno tek +0,8°C. U posljednjih deset dana najviše su dnevne temperature bile veće od +21°C samo dana 14. travnja o.g.! U ostalim danima najviše dnevne vrijednosti temperature zraka najčešće u rasponu od +14° do +15°C. U posljednjih je 7 dana kiša padala u 4 navrata, najčešće u količinama između 1,5 mm i 15 mm! No, najjaču smo zarazu uzročnikom krastavosti (Venturia) zabilježili 6. i 7. travnja o.g. (tada je vrlo jaka zaraza trajala duže od 24 sata)! U posljednjih 8 dana brzina vjetra je tijekom 5 dana bila veća od 25 km/h, što je uz prosječne dnevne temperature zraka između +7,7° i +10,9°C manje pogodovalo zarazama uzročnikom krastavosti, ali su slabije primarne infekcije bile moguće tijekom 9. i 14. travnja o.g.!

Proteklo prohladno i vjetrovito razdoblje nije pogodovalo mogućem razvoju bakterijske paleži (Erwinia amylovora) u drugom dijelu cvatnje jabuka. Ipak, topli dani u prvom tjednu mjeseca travnja o.g. pogodovali su aktivnom letu moljca kružnih mina (Leucoptera malifoliella) sa vrhuncem kritičnog leta dana 8. travnja o.g., kada je najviša dnevna temperatura bila veća od +23°C. Zbog naknadnog prohladnog razdoblja smatramo da će optimalno vrijeme usmjerenog suzbijanja prezimljujuće generacije ovog štetnika biti dani nakon 22. travnja o.g.! Također, još dana 30. ožujka o.g. zabilježili smo početak leta breskvina savijača (Cydia molesta), a dana 11. travnja o.g. uhvaćen je prvi leptir jabučnog savijača (Cydia pomonella). U plantažnim nasadima jabuka bilježimo i let pojedinih vrsta savijača kožice ploda jabuke, npr. Archips, Adoxophies i naročito vrste Argyrotaenia!

Budući je moljac kružnih mina (Leucoptera malifoliella) opće raširena štetna vrsta u plantažnim nasadima jabuke u regiji, ovim putem obavještavamo vlasnike nasada na optimalno vrijeme njegova suzbijanja u razdoblju nakon 22. travnja o.g.! U Tablici 1. su navedeni neki insekticidi, dovoljno učinkoviti na spomenutu štetnu vrstu.

Tablica 1. Neki dopušteni pripravci u integriranoj proizvodnji jabuka u Republici Hrvatskoj za suzbijanje moljca kružnih mina (Leucoptera malifoliella):

Djelatna tvar
Pripravak
Primjena (%)
acetamiprid
Mospilan 20 SP
0,025-0,035
imidakloprid
Confidor 200 SL, Boxer, Rapid, Magnum, Kohinor, Dali, Congo
0,0375-0,05
tiakloprid
Calypso 480 SC
0,02
fenoksikarb
Insegar 25 WP
0,04
teflubenzuron
Nomolt SC
0,1
spinosad
Laser KS
0,06-0,08
metoksifenzoid
Runner SC
0,04-0,06

Dodatna zaštita pčela: Neke djelatne tvari navedene u Tablici 1. su vrlo opasne i otrovne za pčele (npr. imidakloprid) i smiju se koristiti samo nakon završetka cvatnje jabuka. O mogućoj primjeni takvih spojeva voćari barem 48 sati prije primjene moraju obavijestiti obližnje pčelare, cvatući podrast prije aplikacije u voćnjacima mora biti pokošen. Primjena insekticida otrovnih i opasnih za pčele moguća je samo u doba dana kada oprašivači ne lete (najmanje 1 sat nakon zalaska i barem 1 sat prije izlaska sunca).

Budući meteorolozi u narednim danima najavljuju nadalje svježe razdoblje s mogućim novim oborinama za Uskršnje blagdane (20. i 21. travnja o.g.) preporučujemo obavljati redovite mjere zaštite protiv uzročnika krastavosti (Venturia) i pepelnice (Podosphaera) jabuke primjenom fungicida prema preporuci od 3. travnja 2014. godine! Ovisno o izboru fungicida i količinama zabilježenih oborina razmaci tretiranja u plantažnim nasadima jabuke i kruške u kritičnom razdoblju iznose svega 4-7 dana. Redovito mijenjati djelatne tvari iz različitih kemijskih skupina fungicida sukladno njihovim ograničenjima (vidi najveći broj primjena u sezoni na www.mps.hr/fis).

mr. sc. Milorad Šubić
milorad.subic@savjetodavna.hr

Pripremi za ispis