Demonstracija – Prikaz sanacije voćnih stabala stradalih od ledene kiše

Razlozi ove intervencije su katastrofalne posljedice epohalne ledene kiše koja je devastirala ili oštetila, ne skoro sve voćke, već sve voćke ovog područja.

demonstracija_4_3_.jpg

Sanacija – voćnjak star oko 30-tak godina

Vitalnost pojedinih voćnih vrsta može biti zadovoljavajuća duži niz godina, ukoliko se takvim travnjačkim voćkama posveti briga i pažnja. Jabuka na sjemenjaku vitalna je 50-60 godina, šljiva 40-tak, kruška preko 80 godina. Revitalizacija i sanacija prikazana je na voćkama starosti 30-tak godina, a rodnost takvih voćaka možemo produžiti za 20-tak godina. Osim što su takve voćke sastavni dio kulturnog krajobraza, kroz preradu (sušenje, sok, ocat, vino) ostvaruje se i ekonomska dobit, pogotovo u krajevima koji se oslanjaju na proširenje turističke ponude na OPG-u kroz razvoj kontinentalnog turizma.

Osnovni principi sanacije:

  1. Procjena oštećenosti stabla te odluka da li se isto može sanirati.
  2. Polomljene grane odstraniti tako da rez bude što ravniji/zaglađeniji. U svaku pukotinu ili neravninu ulazi voda te ta područja mogu biti uzrok početka infekcije gljivičnim bolestima.
  3. Nakon reza preporuča se rane zaštititi preparatima za premazivanje. Ukoliko se radi o većim oštećenjima ili većem broju stabala, alternativno se može upotrijebiti i glina/ilovača u svrhu sprečavanja gubitka vode i sprečavanja infekcija.
  4. Procijeniti vitalnost postranih grana, njihovu razvijenost i razmještaj.
  5. Procijeniti odnos između rodnih pupova/grana i lisnih te inicirati porast vegetativnih grana i razvoja novih mladica/ljetorasta koristeći rez na čep.
  6. Obratiti pozornost na piramidalnu strukturu krošnje, obzirom na količinu osvjetljenja. Rez krošnje usmjeriti, ukoliko je to moguće, tako da svjetlost ulazi u krošnju i omogućava fotosintezu za novonastale mladice.
  7. Nakon nekoliko godina preporuča se raditi tzv. korekcijski rez, nakon što izbiju nove mladice. On se obavlja obzirom na položaj, konstrukciju krošnje, razvoj cvjetnih i lisnih pupova.

Naravno u ovako kratkom prikazu ne mogu se detaljno opisati pojedinosti svih zahvata. Stoga je predloženo da se organiziraju još dvije demonstracije sanacije voćaka u Primorsko-goranskoj županiji u to Gerovu i Fužinama. Predloženi datumi su 19. i 20. ožujka 2014.

Savjetodavna služba, radila je slične poslove revitalizacije voćaka, kroz projekt Interreg III A te je stručno osposobljena za ovu vrstu demonstracije.

demonstracija1_4_3.jpg

Polomljene skeletne grane – voćke starosti oko 8 godina

Sve gore navedene radnje, u biti su i poslovi koje će Savjetodavna služba moći raditi i kroz edukaciju poljoprivrednika kroz mjere Agrookolišnog programa (AOP), kroz mjeru „Travnjački voćnjaci“. Korisnik korištenjem budućih mjera može ostvariti pravo iste, prema pripadajućem na naknadu za izgubljenu dobit od 338 EUR/ha.

 

Georg Gal, dipl. ing. agr.
rukovoditelj Odsjeka

Žarko Mulc, dipl. ing, agr.
rukovoditelj podružnice

Predrag Janeš, struč. spec. ing. agr.
stručni suradnik

Pripremi za ispis