Uzgoj mladog luka od Allium fistulosum

Proizvođači vole da im mladi luk dođe za Uskrsne blagdane jer se tada najviše troši – neizostavan je na stolu uz jaja, hren i „šunkicu“. Taj luk pripada vrsti Allium fistulosum i nema pravu zadebljalu lukovicu kao glavne vrste lukova nego formira „lažnu“ lukovicu poput poriluka – izduženu valjkastu stabljiku. Kod višegodišnjeg uzgoja aljma luk ima grmolik izgled jer dolazi do grananja lažne lukovice i iz pazušca odumrlih listova busena izrastu nove biljke lukova (u 3. godini uzgoja ih je 10-tak). Po takvom rastu pak sliči luku vlascu, ali opet nema tako zbijen i čvrst busen.

Za komercijalnu proizvodnju ovaj luk se proizvodi uglavnom iz sjemena za jednokratnu berbu odnosno uzgaja se kao jednogodišnja kultura jer tržište traži cijelu biljku (sa bijelom lažnom lukovicom), ne samo odrezani dio sa busena. Ukoliko se odlučite za višegodišnju proizvodnju (2-3 godine), razmnožava se vegetativno dijeljenjem busena u jesen – reznicu čini dio lažne lukovice i pripadajući korijen sa 1 stabljikom.

Aljma luk je otporan na sušu jer ima vrlo dobro razvijen korijen (jači nekoliko puta od crvenog luka). Potječe iz Sibira pa je vrlo otporan na niske temperature. Višegodišnja biljka podnosi čak -25⁰C. Sa klijanjem i zakorjenjivanjem počinje kod 1-3⁰C, a najbrže raste kod temperatura 15-22⁰C. Nadzemni dijelovi luka na rastu ispod 1⁰C, a iznad 25⁰C Allium fistulosum sporije raste. 

Nakon formiranja prvih listova počinje vrlo brzo rasti i daje veliku zelenu masu. Ogrtanjem se dobije još dulja i deblja lažna lukovica. Berba mladog luka počinje 80-100 dana nakon sjetve i može se brati „luk“ 1 – 2 cm.

Sjetva aljma luka

Za rani proljetni luk sije se u kolovozu i rujnu (najkasnije mjesec dana prije mraza),a bere se u ožujku i travnju. Za rast zimi uzgaja se u zaštićenim prostorima najčešće uz uzgoj presadnica.

Proljetna sjetva počinje u ožujku,a radi tolerantnosti na visoke temperature uz navodnjavanje se može sijati i u toplim mjesecima no tada nije tako intenzivan rast. Berbe je od travnja dalje.

Okvirni ritam rasta mladog aljma luka:

  • od sjetve do nicanja = 3 tjedna
  • od nicanja do sadnje = 5-5,5 tjedana
  • od sadnje do prve berbe (luk promjera olovke) = 6 tjedana
  • trajanje berbe = oko 1,5 mjeseca

Primjer proljetnog roka sjetve uz uzgoj presadnica:
sjetva kraj III-kraj IV→sadnja kraj V-kraj VI→berba sredina VII-sredina VIII do početka X

luk282.jpgluk1_282.jpg

Slika 1.i 2: Mladi aljma luk pripremljen za tržište i izgled biljke
Mladi luk se može još proizvesti i od dobro poznate vrste crvenog luka (Allium cepa). On razvija samo jednu veliku lukovicu, a kao mladi se bere sa 3-4 lista i u fazi je malo zadebljale lukovice.
Šalota (lat. Allium cepa var. aggregatum) je vrsta luka koja također može poslužiti za konzumiranje mladog luka. Listovi šalote su sitniji od crvenog luka. U usporedbi pak sa aljma lukom imaju kraću i užu lažnu stabljiku. Za mladi luk šalota se čupa sa cijelim zelenim busenom sa sitnim lukovicama. Šalota ima lukovicu koja se sastoji od više sitnih lukovica (čak do 15), a prekrivene su zajedničkom ovojnicom. Slična je luku kozjaku (lat. Allium. ascalonicum) i ljutiki (lat. Allium cepa var. viviparum), ali glavna je azlika što njene lukovice – mada rastu zajedno u grmu u tlu uvijek daju pojedinačne sitne glavice luka nalik suzi. Luk kozjak i ljutika daju glavice koje rastu sljubljeno i poput češnjaka su.
luk2_282.jpg  luk3_28_2.jpg
                          Slika 3. Mladi crveni luk                                    Slika 4. Mlada biljka šalote
Pripremi za ispis