Uzgajivači svinja iz Brodsko-posavske županije posjetili sajam u Veroni

U Sloveniji smo posjetili obiteljsko gospodarstvo Pribožić. Gospodarstvo Pribožić nalazi se u Posavju, točnije u Dečnom selu u Općini Brežice. To je selo koje se nalazi na samom rubu Panonske nizine i na samom početku Bizeljsko sremiškog vinorodnog kraja. OPG Pribožić ima šest članova. Glava obitelji je otac s kojim živi supruga, sin, snaha i dvoje unučadi.

Svi skupa čine složnu obitelj koja se dobro nosi s teškoćama života u poljoprivredi. Gospodarstvo je ratarsko svinjogojskog tipa. U vlasništvu imaju 15 hektara zemlje, a u zakupu još dodatno obrađuju 48 hektara. Osnovne kulture na oranicama su namijenjene proizvodnji hrane (žitarica) za svinje. Godišnje utove oko tisuću svinja, s tim da ne uzgajaju krmače nego prasad kupuju od drugih uzgajivača s kojima potpisane ugovore o kupnji. Uz navedenu proizvodnju u vlasništvu imaju i vinograd s 3700 trsova. Na gospodarstvu imaju i objekt za preradu mesa, a on je smješten u blizini kuće za stanovanje. U navedenom objektu prerađuju isključivo doma uzgojene tj. utovljene svinje. Prerada mesa se vrši na domaći i tradicionalan način. U navedenom objektu uređen je i prostor za primanje kupaca, u kojem pored suhomesnatih proizvoda prodaju i svježe meso, te proizvode za roštilj: čevape, pljeskavice, ražnjiće, kotlete, pivske kobasice i određene polutrajne proizvode. Nositelj gospodarstva je pohađao školu i dobio certifikat za preradu mesa. U neposrednoj blizini objekta za preradu izgrađen je ljetnikovac koji služi za degustaciju proizvoda i razgledavanje gospodarstva, koje se može organizirati uz telefonski dogovor. Vrlo rado sudjeluju na natjecanjima i ocjenjivanjima proizvoda, pa povremeno osvoje i priznanja za proizvode. To im daje motiv za bolje poslovanje gospodarstva i bolju prodaju proizvoda.

Drugog dana putovanja posjetili smo sajam poljoprivrede u Veroni.Posebno zanimanje je iskazano za informacijama o paleti proizvoda na gospodarstvu Pribožić, zbog usporedbe sa paletom proizvoda na našim gospodarstvima koja se bave preradom. Na gospodarstvu kojega smo posjetili dozvoljeno je prodavati svježe meso i sve vrste proizvoda koji se mogu napraviti od mesa, dok je kod nas na OPG-u ograničena proizvodnja i prodaja samo na suhomesnate tradicionalne proizvode.

Željko Kucjenić, dipl. ing. agr.
rukovoditelj Odsjeka za svinjogojstvo

Pripremi za ispis