Radionica o bioplinskim postrojenjima u Kutjevu

Radionicu je uvodnim govorom i predstavljanjem projekta INEMAD otvorila gđa. Tatjana Puškarić, pročelnica Upravnog odjela za upravljanje pristupnim fondovima i poticajnim sredstvima. Predstavljanjem projekta naglasila je da Sisačko-moslavačka županija u suradnji s projektnim partnerima iz Belgije, Nizozemske, Danske, Francuske, Njemačke, Bugarske, Mađarske, sudjeluje u provedbi projekta „Unaprijeđeno upravljanje energijom i hranjivim sastojcima putem primjene anaerobnog procesa prerade“/Improved Nutrientand Energy Management through Anareobic Digestion/INEMAD, koji je odobren sredstvima EU Programa FP7 Sedmi okvirni program za istraživanje i razvoj (Seventh Framework Programme – FP7).

U nastavku je g. Marijan Matokanović, rukovoditelj Savjetodavne službe, podružnice Sisak prisutnima izložio trenutno stanje poljoprivrednog sektora u Hrvatskoj, kao i važnost cjelovitog pristupa za uspješnu i profitabilnu poljoprivrednu proizvodnju.

Potom je gđica. Ana-Marija Špicnagel, asistentica pri provedbi INEMAD projekta poljoprivrednike upoznala s mjerama ruralnog razvoja u narednom razdoblju (2014. – 2020.) s posebnim naglaskom na tekuću 2014. godinu. S obzirom da mjere ruralnog razvoja pružaju značajne mogućnosti farmerima, hrvatski predstavnici INEMAD projekta su smatrali kako bi se korištenjem sredstava navedenog programa mogle implementirati mjere predložene samim INEMAD projektom.

Kao gost predavač predstavljen je g. Bernard Willems, predstavnik belgijskog partnera DLV Belgium, koji ima bogato iskustvo u radu bioplinskih postrojenja. Bernard Willems je na sažet i jasan način objasnio važnost zaokruživanja ciklusa hranjiva i održivog pristupa u proizvodnji energije kroz primjenu poljoprivrednih proizvoda/nus-proizvoda. 

 

mr. sc. Marijan Matokanović
rukovoditelj Podružnice
Igor Petrović, dipl. ing. agr.
stručni savjetnik

 

Pripremi za ispis