Škola rezidbe voćaka – Kaptol 4. – 7. veljače 2014.

Iako se broj polaznika smanjio u odnosu na protekle godine (a i ovo ponajprije zbog poklapanja u svojim obavezama, pa nisu mogli sudjelovati studenti Veleučilišta u Požegi), raduje činjenica što se neki polaznici odlučuju dolaziti iz 30 pa i 45 kilometara, a neki i iz drugih (susjednih) županija. Ove godine školu je završilo 10-ak polaznika. Prvoga dana, osim polaznika, na nastavi su sudjelovali i učenici srednje Poljoprivredno-prehrambene škole u Požegi. Ponajprije zato što se praktična rezidba jabuka odvijala upravo na prostoru iste škole u njihovu nasadu jabuka.

rezidba2_10_2.jpg

Cilj škole je podizanje razine znanja i vještina iz praktične rezidbe najzastupljenijih voćnih vrsta u Požeško-slavonskoj županiji. Ovo ponajprije radi evidentne činjenice kako na ovom prostoru već duži niz godina kronično nedostaje kvalitetnih rezača.

Svim polaznicima ove škole djelatnici Savjetodavne službe svoja znanja i vještine već godinama prenose posve besplatno. Polaznici za sebe moraju osigurati prijevoz te potreban alat i pribor za rezidbu, voćarske škare i pilu, brus za alat, bočicu 70 %-tnog alkohola, malo vate, najnužniji pribor prve pomoći, rukavice te se prikladno obući.

Poseban naglasak u praktičnoj rezidbi polaže se na oštar i ergonomski oblikovan alat. Ovo je važno radi lakšeg zarastanja rana nastalih tijekom rezidbe kao i radi većih radnih učinaka. Također ovim se postiže i čuvanje zdravlja ruku uz očuvanje zglobova, mišića i ligamenata kao i izostanak stvaranja žuljeva.

Uz praktično ukazivanje na ispravan način formiranja najvažnijih uzgojnih oblika voćaka, u ovoj školi ukazuje se i na najčešće pogreške pri rezidbi (odabir alata, položaj ruku, izostavljanje ostavljanja tzv. „čepova“, važnost prepoznavanja pravilnog kuta grane, odabir prave debljine grane, kut rezanja pilom, premazivanje rana, prepoznavanje cvjetnih, drvnih i lisnih pupova, oštećenja od monilije, modifikacije u uzgojnim oblicima i dr.).

Nakon usvojenih teorijskih znanja (u učionici) na terenu se provjerava znanje polaznika u praktičnoj rezidbi uz stalno ukazivanje kako i zašto se što izvodi.

rezidba1_10_2.jpg

Iako u predvečerje krizom zamrlih sela, uz pjev prerano uznemirenih ptica pjevica koje već i u veljači najavljuju proljeće, poneki lavež pasa u daljini, čak i uz sve rjeđi osmjeh na licima mladeži, neizmjerno raduje spoznaja kako su polaznici ove škole oduševljeni opsegom, pravom mjerom i nadasve maštovitim pristupom rezidbi koje su im usadili stručnjaci iz Savjetodavne službe. …uz obećanje da će zasigurno doći i dogodine.

Tomislav Božičević, dipl. ing. agr.
viši stručni savjetnik

Pripremi za ispis