Shema školskog voća – predavanja u Krapinsko-zagorskoj županiji

  • Promociju zdrave prehrambene navike s ciljem povećanja udjela voća i povrća u svakodnevnoj prehrani kako bi se spriječila debljina i bolesti uzrokovane neadekvatnom prehranom u dječjoj dobi;
  • Oblikovanje prehrambenih navika školske omladine i ograničenje unosa hrane s visokim sadržajem masti, šećera i soli.

Ispitivanje prehrambenih navika djece u osnovnim školama pokazalo je da čak 66 posto učenika i učenica ne jede voće svaki dan, a povrće svakodnevno ne jede njih 76 posto. Praćenje stanja uhranjenosti djece u dobi od sedam do 14 godina pokazalo je da 26,4 posto djece ima prekomjernu tjelesnu masu, pritom više dječaka nego djevojčica.

Čak je 11,2 posto djece debelo, njih 15,2 posto ima pak povećanu tjelesnu masu, a sve kao rezultat kombinacije loših prehrambenih navika i nedovoljne tjelesne aktivnosti.

Pretilost među djecom je u stalnom porastu, jer dok je istraživanje provedeno između 2000. i 2005. godine pokazalo da je postotak djece s prekomjernom težinom iznosio 18,8 posto, od 2005. do 2009. godine on se povećao na 26,4 posto. Deset posto učenika osnovnih i srednjih škola nije uključeno ni u kakvu sportsku aktivnosti, a još deset posto njih vježba tek jednom tjedno.

Preuhranjenost i pretilost djece, kao i pothranjenost, koja je također posljedica neuravnotežene prehrane, postaju svuda u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, ozbiljan zdravstveni problem. Da bi se on smanjio, potreban je, međutim, opći konsenzus – obrazovnog sustava, roditelja i šire obitelji općenito, cijelog društva. Sustav, odnosno škole i vrtići, sami ne mogu nadvladati ono što se nauči kod kuće.

U tom smislu Savjetodavna služba, u sklopu svojih zimskih predavanja, pridodala je i predavanja za školsku omladinu. Na području Krapinsko-zagorske županije ukupno ima 88 osnovnih i područnih škola i sve su ušle u navedeni program.

Prema iskustvu s navedenih predavanja pokazuje se velika zainteresiranost djece i nastavnika za navedeni program.

Prema nekim procjenama radi se o oko 5000 djece na području Krapinsko-zagorske županije. Osim predavanja o važnosti voća u prehrambenim navikama djece, pokazalo se da je školska omladina veoma zainteresirana i za poslove u voćnjaku, izradu školskih vrtova, osnivanje učeničkih zadruga, posjete OPG-ima koji se bave proizvodnjom voća i povrća. Kampanja se nastavlja do kraja II. polugodišta (srpanj 2014.).

Savjetodavna služba
Georg Gal, dipl. ing agr., rukovoditelj Odsjeka za agrookolišni program

Pripremi za ispis