Održan 11. gospodarski sajam – sajam sira u Grubišnom Polju

Ove godine gost–partner bila je Mađarska. Prijavljeno je 124 izlagača, od toga 15 sirara. Svake godine je sve manje prijavljenih sirara, kao posljedica stanja u sirarstvu. Sajam je otvorio bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, pohvalivši tradiciju od 11 godina sajma i veliki trud organizatora.  

sir_25_11_.jpg

Ovogodišnji dobitnici medalja 

Prvi dan prošao je u znaku dva predavanja: predavanja o ruralnom razvoju od 2014. do 2020. godine, koje je održao Tugomir Majdak iz Virovitičko-podravske županije i to pred prepunom dvoranom. Drugo predavanje je bilo „Aflatoksin – stalna prijetnja u govedarskoj proizvodnji", koji su održali Josip Komljenović i Iva Majhen-Vlašiček iz Poljoprivredne savjetodavne službe. Radna grupa za sirarstvo iz Poljoprivredne savjetodavne službe tradicionalno je organizirala ocjenjivanje sireva od strane posjetitelja pod nazivom „Moj sir je najbolji“. Već godinama, koliko se organizira ovo ocjenjivanje, posjetitelji-laici najboljim ocijene sir koji je zaista poseban. Potrošači, prepoznaju kvalitetu i izaberu najbolji sir. Sve greške sira budu prepoznate i naravno sankcionirane. Još jedna posebnost ovog ocjenjivanja je što se ocjenjuju sirevi s police. Tijekom godina bili su diskvalificirali sireve koji inače osvajaju nagrade, ne samo na našim sajmovima i ocjenjivanjima, nego i izvan zemlje. Drugim riječima kupce ne možete prevariti. Ove godine prvo mjesto osvojio je kozji sir sa lješnjakom, Josipa Đurkovića iz Marijančaca, pored Valpova. Taj vrhunski sirar je bio šampion prošlogodišnjeg Grubišnopoljskog sajma i šampion ovogodišnje 14. izložbe ovčjih i kozjih sireva RH u Šibeniku, s kozjim sirom s dodatkom ruma. Drugo mjesto osvojio je sir u tipu škripavca Adele Jareš iz Donjih Sređana, iz Bjelovarsko-bilogorske županije, a treće mjesto gauda Srednje škole iz Križevaca.

sir1_25_11.jpg

„Moj sir je najbolji“ – kozji sir sa dodatkom lješnjaka OPG Đurković

Drugi dan je bio u znaku predavanja „Proizvodnja i očuvanje tradicionalnih mliječnih proizvoda (sireva) i Deklariranje mliječnih proizvoda„ profesorice dr. Nataše Mikulec s Agronomskog fakulteta u Zagrebu te predavanja „Izvorne pasmine ovaca i izvorni proizvodi od njih, kao dio nacionalnog identiteta Republike Hrvatske", Darije Marković, više stručne savjetnice za ovčarstvo Poljoprivredne savjetodavne službe iz Bjelovara.

Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu je ocijenio 29 uzoraka sira i 24 uzorka nagradio medaljama od kojih 13 zlatnih, osam srebrnih i tri brončane. Samo je jedan sir bio diskvalificiran. Ovim ocjenjivanjima uočava se značajan napredak u sirarstvu. U početku je bio velik broj sireva koji su dolazili s velikim greškama, pa su morali biti izuzeti od ocjenjivanja. U desetogodišnjem radu radne grupe za sirarstvo, uz suradnju s Agronomskim fakultetom, većina sirara su postali vrhunski majstori.

sir2_25_11.jpg

OPG Jareš Adele, uvijek među najboljima 

sir3_25_11.jpg

Šampion sajma, sir prgica OPG-a Ankice Mađerić

Šampion sajma ove godine je bio sir „prgica ljuta“ proizvođača OPG Ankice Mađerić iz Pešćenika (Koprivničko-križevačke županije), iako je bilo još dosta sireva nagrađenih zlatnim medaljama sa maksimalnih 20 bodova. No, prgica je tradicionalni sir ovog dijela Lijepe naše, korak do zaštite izvornosti. Prvi koraci su započeti još 2006. godine. Jedina prepreka je, trenutno, povezivanje gradova sjeverozapadne Hrvatske. Tako bi se jedna veća regija obuhvatila prije nego što se pošalje u Bruxelles. Moram naglasiti da Francuska ima zaštićeno 64 sira, a Republika Hrvatska nema niti jedan jedini proizvod na listi. Mnoge naše tradicijske proizvode zaštitili su naši susjedi, za koje naša javnost još nije upoznata. No, nadati se boljim vremenima. 

Darija Marković, dipl. ing. agr. 
viša stručna savjetnica

 

Pripremi za ispis