ETNO dani u Baranji

Kroz dva dana, koliko manifestacija traje, dođe nekoliko tisuća posjetitelja, koji odlaze puni dojmova i sljedeće godine se vraćaju u još većem broju. Pripreme za manifestaciju, može se reći traju cijelu godinu, kroz koju se pripremaju proizvodi za ponudu na manifestaciji. Nude se razni gastronomski specijaliteti od ribe (fiš paprikaš, šaran na rašljama) i divljači. Proizvodi od voća i povrća (kompoti, džemovi i dr.), med i proizvodi od meda, vino, mljevena začinska paprika (slatka, ljuta), svježa paprika u vijencima, domaći kolači, razne rukotvorine (od drveta, gline, konca, slame).

kopacevo_4_10_.jpg kopacevo1_4_10.jpg

Stanovnici sela Kopačeva živjeli su od ribarstva, prihodi od ribarstva omogućili su razvoj sela u gospodarskom smislu i školovanje djece. Prekretnica u životu mještana je 1968. godina, kada su se počeli baviti osim ratarstva i povrtlarstvom. Danas je na žalost ribarenje zabranjeno, ali je zato proizvodnja povrća razvijena. Intenzivne pripreme počinju dva dana prije manifestacije i u njih su uključene mnogobrojne udruge iz Kopačeva i okolnih mjesta.

Svaka udruga je zadužena za pripremu gastronomskih specijaliteta. Jedan od specijaliteta je „šaran na rašljama“ – očišćenog šarana prerežemo, posolimo i kroz obje polovice provučemo drvene šibe, kako bi riba zadržala oblik. Deblje šibe od jasena ili vrbe razrežemo i umetnemo pripremljenog šarana i slažemo oko pripremljenog žara. Šaran na rašljama je spreman za konzumaciju poslije 45 minuta do sat vremena. Dobar tek.

kopacevo2_4_10.jpg

Ako želite kušati Fiš paprikaš, neizostavno trebate posjetiti ovu manifestaciju. Mljevena paprika, kao jedan od važnih sastojaka u recepturi, proizvedena u Kopačevu, daje poseban okus i boju. Možete birati hoćete li ljut, blago ljut ili bez ljutine, fiš paprikaš, sve po ukusu konzumenata.

kopacevo5_4_10.jpg

 

kopacevo6_4_10.jpg 

Posjetitelji mogu na mnogobrojnim štandovima kupiti razne autohtone proizvode.    

kopacevo8_4_10.jpg kopacevo11_4_10.jpg

kopacevo9_4_10.jpg kopacevo10_4_10.jpg

Zanimljiva ponuda na ribarskim danima je najstariji tradicionalni mađarski svadbeni kolač „kὕrtὅs kalács“ – kolač na žaru. Tijesto za kolač se radi po posebnoj recepturi. Pečenje se odvija na žaru na specijalno izrađenim držačima (kalupima).                       

Manifestacije je dva dana puna raznih događanja: natjecanje u kuhanju fiš paprikaša, nastupi kulturno umjetničkih društava, ulični bal do ranih jutarnjih sati.

Djeca su se mogla zabavljati na drvenom etno vrtuljku. Željni vožnje u pletenoj košari, strpljivo su čekali red.

Pozornica je bila ukrašena ribarskom opremom, starim fotografijama ribarenja u Kopačevu i plodovima jeseni (nažalost današnja tehnika, mikrofoni i pojačala, narušavaju prirodnu idilu).

kopacevo12_4_10.jpg kopacevo13_4_10.jpg

Baranja ima neprocjenjiv potencijal za razvoj seoskog turizma, osobito što se na području Baranje nalazi i park prirode Kopački rit. Tijekom cijele godine moguće je nazočiti raznim kulturno-tradicijskim manifestacijama.

kopacevo14_4_10.jpg

Ako niste u mogućnosti doći tijekom godine, posjetite 16. „Ribarske dane“ u Kopačevu 2014. godine, drugi vikend u rujnu. 

Judita Gerber, mag. ing. agr.,
poljoprivredna savjetnica

Ruža Skenderović, dipl. ing. agr.,
poljoprivredna savjetnica

Pripremi za ispis