Datura stramonium L. kao korov

 

datura_10_9.jpg

Snimila: J. Berić

datura2_10_9.jpg

Snimila: J. Berić

Radi se o vrsti Datura stramonium L. koja pripada rodu: Datura i porodici: Solanaceae. U narodu postoji jako velik broj naziva za tu vrstu: datura, tatula, kužnjak, pasja jabuka, đavolja truba, đavolja jabuka, bodljiva jabuka, smrdljika, smrdljuga, smradac, smrduljka, smrduša, bazdulja, trava od sipnje, kravljača, bikov list, bika, bikovača, vočić, zli čičak, zubna trava, svinjska dušica, shirnjak, cigansko cvijeće. Na okućnicama susrećemo vrlo slične vrste iz roda: Brugmansia koje nose naziv anđeoska truba. Razlika između te dvije vrste je u tome što je kod dature cvijet uspravan, a kod brugmansie je zvonoliki cvijet obješen.

Prema nekim izvorima smatra se da potječe sa područja Amerike dok drugi izvori spominju Bliski Istok, Rusiju. Ova biljka sadrži nekoliko vrsta alkaloida koji imaju ljekovita svojstva pa je kroz povijest korištena kao ljekovita biljka, no isto tako neki sastojci imaju halucinogena svojstva pa se je također koristila u duhovne svrhe (Indijanci, Hindusi, Meksikanci i dr.). Ukoliko se primjeni u većim količinama može izazvati i smrt.

Budući da se radi o vrsti koja je izuzetno otrovna i vrlo robusna (može narasti preko 2 m), najbolje bi bilo što prije biljke iščupati, iznijeti sa polja kako bi se spriječilo njihovo osjemenjivanje i daljnje širenje.

datura1_10_9.jpg

Snimila: J. Berić

Jadranka Berić, dipl. ing. agr.
viša stručna savjetnica za zaštitu bilja
Pripremi za ispis