Tradicijom usprkos krizi – može li se

fajferica1.jpg

"Skup za cilj ima sa znanstvenog i stručnog gledišta pronaći rješenja s kojima bi se potencijali ovoga kraja, prvenstveno misleći na one iz tradicijskog segmenta, koristili za gospodarski napredak. A na pitanje koje se nalazi u nazivu ovoga stručnoga skupa "Tradicijom usprkos krizi-može li se?", moguće je i potrebno odgovoriti samo jedim odgovorom, a on glasi "Može, i mora se", poručio je na otvaranju skupa pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i razvitak seoskoga prostora Vukovarsko-srijemske županije Andrija Matić.

fajferica.jpg

Ovogodišnji znanstveno-stručni skup započeo predstavljanjem zbornika radova s prošlogodišnjeg skupa, nastavljajući sa temama očuvanja tradicijske baštine, uloge mladih u razvoju ruralnih područja, fajferici kao "crnom zlatu" u Slavoniji, te korištenju EU fondova, s posebnim osvrtom na mogućnosti koje donosi Program ruralnog razvoja 2014.-2020.

Po izlaganju, slijedila je rasprava po temama, a zatim posjet sudionika tradicijskom obrtu izrade slavonsko-srijemskih šokačkih šešira Stanka Ištokovića iz Ivankova, koji se nalazi na listi zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara.

Marijan Gelo, dr. vet. med.
poljoprivredni savjetnik

Pripremi za ispis