11. natjecanje u oranju Koprivničko-križevačke županije

Natjecatelji-orači u našoj Županiji nadmeću se već petu godinu u vještini oranja u dvije kategorije: plugovima ravnjacima i plugovima premetnjacima. Ukupno se ove godine u vještini oranja natjecalo 14 ekipa, 9 u kategoriji ravnjaka, a 5 u kategoriji premetnjaka.

Tri najuspješnija orača su:

U kategoriji plugova premetnjaka:

  1. Damir Markešić iz Hudovljana (općina Sokolovac),
  2. Josip Martinović iz Štaglinca (grad Koprivnica) i
  3. Zoran Radiček iz Šoprona (općina Kalnik),

a sudjelovali su Josip Lukačić iz Ivanca Križevačkog i Valent Sučić iz Marinovca.

U kategoriji plugova ravnjaka:

  1. Marijan Stanešić iz Đurđevca (grad Đurđevac),
  2. Josip Važanić iz Donje Glogovnice (grad Križevci) i
  3. Petar Stanešić iz Đurđevca (grad Đurđevac).

Za što bolji plasman, osim prve trojice orača u kategoriji ravnjaka, borili su se: Saša Višak iz Kamenice, Tihomir Fucak iz Đurđevca, Marijan Kos iz Ivanca Križevačkog, Mladen Crnčić iz Gornje Glogovnice, Vladimir Miloš iz Podravskih Sesveta i Danijel Stanešić iz Đurđevca.

Izuzetno vruć dan i isušeno tlo na natjecateljskoj parceli nisu omeli orače, a niti sudce da posao odrade do kraja. Okrijepu oračima nakon napornog rada uz topli obrok i osvježavajuća pića osigurala je Općina Đelekovec.

Ovom prigodom zahvaljujemo na pomoći svima koji su omogućili održavanje ovog natjecanja, posebno Koprivničko-križevačkoj županiji, koja tradicionalno nagrađuje tri najbolje plasirana natjecatelja u obje kategorije, zatim Općini Đelekovec, voditelju natjecanja, Siniši Hrgović koji je ujedno trener hrvatske oračke reprezentacije, sucima (Suzana Pajić, Željko Ferenc i Darko Novotni), kao i mjeriteljima dubine, učenicima Srednje gospodarske škole, svim sponzorima koji su iz svog proizvodnog i uslužnog programa osigurali nagrade za sve natjecatelje, pa su se zahvaljujući tome svi natjecatelji kući vratili nagrađeni za svoj trud.

Prvoplasirani orači, Damir Markešić i Marijan Stanešić predstavljat će našu Županiju na 11. državnom natjecanju u oranju koje će se održati u Brodsko – posavskoj županiji, u Donjim Andrijevcima, 31. kolovoza. Dakle, pobjednici imaju samo četiri tjedna za pripremu kako bi se što bolje zastupali našu Županiju u vrlo oštroj konkurenciji najboljih orača Republike Hrvatske. Obojica imaju iskustva iz prethodnih natjecanja (Stanešić je osvojio broncu na državnom natjecanju u oranju u Suhopolju, 2010. godine, a predstavljao nas je i lani u Sinju, a Markešić je sudjelovao na državnim natjecanjima u oranju u Gudovcu, 2008. godine i u Zaboku, 2009. godine).

mr. sc. Tatjana Međimurec,
Rukovoditeljica Odsjeka za ratarstvo

Pripremi za ispis