Održan tradicionalni Dan rajčica u Umagu

Sve je započelo stručnim skupom, koji je održan u Gradskoj vijećnici, kojeg je organizirala, kao i prethodnih godina, tvrtka Podravka d.d., u suradnji s Turističkom zajednicom grada Umaga, Gradom Umag, Istarskom županijom i Udrugom proizvođača rajčice za preradu „Pomidor“ Umag. Na skupu se okupilo pedesetak stručnjaka i proizvođača rajčice za preradu iz Hrvatske i Mađarske.

Uvodne pozdravne riječi i riječi dobrodošlice prisutnima su uputili domaćini, a potom je održano nekoliko interesantnih izlaganja o sljedećim temama: razvoj i unapređenje proizvodnje rajčice za preradu na području Istre, sortiment i aktualna problematika proizvodnje rajčice za preradu, suvremeni pristup fertirigaciji i folijarnoj ishrani rajčice za preradu.

Dr. sc. Zdravko Matotan je u svom izlaganju istaknuo da je za uspješnu proizvodnju rajčice za preradu potrebno puno sunca, nezagađena klima, kvalitetna crvenica, što sve ima Umag i njegova okolica. Ove je godine najveći problem bio rok sadnje, jer su zbog velikih količina oborina sredinom travnja sva polja plivala pod vodom pa je sadnja umjesto oko 19. travnja 2013., kad je trebao biti optimalni rok sadnje, obavljena tek početkom svibnja. To je ujedno i glavni razlog kašnjenja početka berbe, koji se očekuje tek za desetak dana. Ukupno je posađeno rajčice za preradu 168 ha, što je za gotovo 24 % manje u odnosu na 2012. te se očekuje da će se preraditi oko 8.000 t rajčice.
Nakon stručnog skupa manifestacija je nastavljena obilaskom pokusnih i proizvodnih površina s rajčicom za preradu u mjestu Seget pokraj Umaga, kod proizvođača Roberta Sodomaco i Renata Forze.

Polje rajčice za preradu u Segetu pokraj Umaga Sortni pokusi rajčice za preradu
12. dani rajčice završeni su kulinarskim showom „Fešta od rajčice“, koji je održan u večernjim satima na središnjem gradskom trgu u Umagu.
S pravom se može reći da je ova manifestacija iz jednog običnog stručnog skupa prerasla u zanimljivu turističku atrakciju.

mr. sc. Višnja Šimunović
rukovoditeljica Odsjeka za hortikulturu

Pripremi za ispis