11. županijsko natjecanje orača Zagrebačke županije

Prije samog natjecanja za natjecatelje i goste održana je sveta misa i obilazak prelijepog dvorca u Lužnici što su organizrale časne sestre milosrdnice na čemu im od srca zahvaljujemo.

Sve prisutne su pozdravili i svojom prisutnošću uveličali ovu manifestaciju dr.sc. Alan Labus, zamjenik gradonačelnika Grada Zaprešića, Ivanka Bišćan, dipl.ing, predstavnica Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije, Ante Kelić, predsjednik MO Šibice, Vlasta Rubeša Vili, rukovoditeljica Podružnice PSS Zagrebačke županije.

Nakon pozdravnih riječi, 11. natjecanje orača Zagrebačke županije službeno je otvorio Mario Vlahović, podpredsjednik Skupštine Zagrebačke županije.

Na natjecanju je ukupno sudjelovalo četrnaest natjecatelja: deset natjecatelja u kategoriji plugova ravnjaka – Stjepan Doračić (prvo mjesto), Marko Cvetković (drugo mjesto), Goran Kovačić (treće mjesto), Goran Pušić, Ivan Perinić, Nikola Brcko i Robert Kolaković, Stjepan Furnkranz, Stjepan Cvetković i gospođa Marica Lončar, te četiri natjecatelja u kategoriji plugova premetnjaka – Mario Filipčić (prvo mjesto), Dražen Manojlović (drugo mjesto) i Antun Baršić (treće mjesto) i Goran Frljužec (četvrto mjesto).

Prema odluci UOZŽ, a radi osiguranja dovoljnog vremena za pripreme za natjecanje, prvoplasirani natjecatelji u obje kategorije stekli su pravo sudjelovanja na državnom natjecanju u oranju iduće 2014. godine., a natjecatelji koji će predstavljati Zagrebačku županiju na ovogodišnjem 11. natjecanju u oranju RH su Stjepan Doračić, pobjednik prošlogodišnjeg natjecanja u kategoriji plugova ravnjaka, i Dražen Manojlović, prošlogodišnji pobjednik u kategoriji plugova premetnjaka.
Ocjenjivanje su, prema Pravilniku o natjecanju u oranju, obavili certificirani suci Darko Antonina, Dragutin Kasteljan i Dalibor Zima, a mjeritelji dubine oranja bili su Zvonimir i Dorijan Vukov. Obradu podataka napravio je Manuel Čičko. Voditelj natjecanja i glavni sudac bio je Dario Padro.
Natjecanje orača je manifestacija koju organiziraju Hrvatska udruga za organizaciju natjecanja orača (HUONO) u suradnji sa svojim članicama – 17 županijskih udruga orača i Poljoprivredna savjetodavna služba, a uz pomoć županija, općina, gradova i sponzora.

Prvoplasirani natjecatelji sa županijskih natjecanja iz kategorije plugova ravnjaka i kategorije plugova premetnjaka stječu pravo sudjelovanja na državnom natjecanju orača koje se održava u županiji koja pobijedi pri kandidaturi za domaćinstvo natjecanja. Ove godine, državno natjecanje orača održati će se u Brodsko-posavskoj županiji, u Sredancima, Donji Andrijevci, 31. kolovoza 2013.

Prvoplasirani orači sa državnog natjecanja činiti će ekipni sastav Republike Hrvatske na svjetskom natjecanju orača, a iduće, 61. Svjetsko natjecanje orača održati će se slijedeće godine u Francuskoj (grad Bordeaux).

Prošlogodišnja prva dvojica natjecatelja s državnog natjecanja sudjelovali su ove godine u Kanadi, u srpnju 2013. na 60. svjetskom natjecanju orača.

Pravilnik o natjecanju u oranju koji je usklađen sa pravilnikom Svjetske oračke organizacije (WPO) usvojila je Hrvatska Udruga za organizaciju natjecanja orača (HUONO).

Osim priznanja za sudjelovanje svim natjecateljima i diploma i pehara za tri prvoplasirana natjecatelja u obje kategorije, natjecatelji su nagrađeni nagradama naših sponzora kojima se ujedno i zahvaljujemo:

Pioneer sjeme d.o.o. Zagreb, Bc Institut d.d. Zagreb, BASF Croatia d.o.o., Messer Croatia plin d.o.o. Zaprešić, Udruga vinara „Kraljevina Zelina“, Poljoapoteka „Vugec“, Obrt za trgovinu poljoprivrednim strojevima „Gašpar“, Autoservis „Cvetko“, Caffe bar „Ana“ Zaprešić, Trgo klin d.o.o. Brdovec, Maxima d.o.o. Brdovec, Obrt za prijevoz „Mihaliček“, Cvetković Marko, Ružđak Boži, Zeleni vrt d.o.o, Marijan Majkopet, Doračić Stjepan, Krovo-mont „Mrvica“ Kraj Gornji, Alka Print d.o.o. Zaprešić, Turistička zajednica grada Zaprešića i KUD Kupljenski Hruševec.

Zahvaljujemo svim članovima Organizacijskog odbora koji su obavili veliki posao oko organizacije natjecanja:

Grad Zaprešić:
– G. Damir Benčević, zamjenik gradonačelnika,
– G. Stjepan Stanišić – protokol,
– Gđa. Jelena Košec – odnosi s javonošću i protokol,
– Gđa. Sonja Tomas Šoštarić – viša stručna suradnica za gospodarstvo,
Turistička zajednica grada Zaprešića:
– Gđa. Branka Barilović,
Časne sestre:
– S. Miroslava Bradica,
– S. Renata Babić,
Mjesni odbor Šibice:
– G. Nikica Barišić,
Udruga orača Zagrebačke županije:
– G. Dario Padro, predsjednik Udruge orača Zagrebačke županije i rukovoditelj Podružnice PSS Grada Zagreba,
– Gđa. Vlasta Rubeša Vili, članica udruge i rukovoditeljica Podružnice PSS Zagrebačke županije,
– G. Stjepan Doračić, orač, član udruge,
– G. Marko Cvetković, orač, član udruge,
– G. Dalibor Zima, tajnik,
Poljoprivredna svjetodavna služba:
–  G. Manuel Čičko.

Posebnu zahvalu upućujemo svim članovima Udruge orača Zagrebačke županije koji su svojim radom i trudom omogućili ovo natjecanje i svima onima koji su pomogli a nisu drugačije spomenuti.

Dario Padro, dipl. ing. agr.
predsjednik Udruge orača Zagrebačke županije 
rukovoditelj Podružnice PSS Grada Zagreba

Pripremi za ispis