Benkovačko kulturno ljeto 2013.

Ovogodišnji program Benkovačko ljeto 2013. obuhvaća sedamnaest vrhunskih i originalnih događaja koji u sebi objedinjuju tradiciju, kulturu, gastronomiju, zabavu te mnoštvo ostalih posebnosti, narodnih običaja i bogate baštine Ravnih Kotara i Bukovice.

bukara.JPG

Nakon spektakularnog Benkovac VINFEST-a, festivala vina sjeverne i srednje Dalmacije u Kaštel Benkoviću, u samom srcu Benkovca održana je manifestacija pod nazivom „Puževim korakom“ – gastro manifestacija, priprema i degustacija puževa i 2. otvoreno prvenstvo Hrvatske u utrci puževa.

puzijada7.jpg

Vesele vatre ispod veriga i mirisni dim smrikovine, arhaični prizor koji nikog nije ostavljao ravnodušnim, a pokrenula su se i sva osjetila u iščekivanju kušanja puževa na lešo, pod pekom, na bečki/francuski, na buzaru, na ražnjiću, punjeni – zapečeni, ali i na pastirski – najjednostavniji način gdje se puževi samo prže na žaravici.

puzijada10.jpg

Od 28 ekipa koliko ih je predstavljalo svoje umijeće pripremanja puževa bilo je i nekoliko profesionalnih ekipa koje su svojim delicijama oduševile kušatelje, ali ništa manje nisu zaostajali ni amaterski timovi. 

U sklopu manifestacije održano je i 2. otvoreno prvenstvo Hrvatske u utrci puževa, koje je izazvalo veliku radost svih prisutnih, kako posjetitelja i gostiju, tako i samih ekipa koje su „trenirale“ puževe za utrku. Naime, svaka ekipa je imala zadatak pripremiti jednog puža koji će braniti boje njihovog tima i sudjelovati u utrci. Nekima je treniranje pošlo od ruke, pa su im puževi krenuli sa starta, a nekima baš i nije te su im natjecatelji ostali spavati na startu. Na samom startu kod sudionika utrke obavljena je i doping kontrola i nije bilo nedozvoljenih substanci, tako da niti jedan nije isključen. Naposljetku, nakon sat vremena utrke najviše uspjeha imao je puž ekipe „Stari ribari“ koji se popeo na postolje i osvojio titulu šampiona, svojim trenerima priskrbio nagradu od 1000 kuna i pobjednički pehar ali i obilje djetinje radosti i zabave svima nazočnima.

Bukara 2013. je uslijedila nekoliko dana iza pužijade, a to je manifestacija usmjerena na revitalizaciju i revalorizaciju hrvatske tradicijske kulture i tradicijskog načina života, s naglaskom na ponudi, prezentaciji i promociji hrane i pića kojima obiluje ovaj kraj.

Pored bogate ponude raznovrsnih autohtonih gastro delicija održala se i prezentacija starih izvornih zanata te pjesama, plesova i običaja za što su bila zadužena brojna Kulturno umjetnička društva. Na manifestaciji je sudjelovalo 50 izlagača, među kojima su se posebno isticale Udruga proizvođača luka Zadarske županije “Rešta“, Udruga malih sirara Zadarske županije “Maja”, te 10 KUD-ova s područja Dalmacije, a naročito HGD Sv. Cecilija – Korčula sa svjetski poznatom atrakcijom, viteškom igrom Moreškom.

Ali tu nije kraj, benkovačko ljeto je dugo i bogato raznim pričama koje tek čekaju svoju priliku za pričanje novih doživljaja.

Bukara je drvena posuda slična krigli-vrču, najčešće obujma od 0,5 do 1 litre, iz koje se u stara vremena pilo vodu i vino (ponegdje i hamticu, tj. vino pomiješano s kozjim mlijekom). I danas se koristi u Dalmatinskoj zagori i Zadarskom zaleđu, a prodaje se kao suvenir. Posebno cijenjeno drvo iz kojeg se izrađuje bukara je smriča (Juniperus oxycedrus L.).

  

mr. sc. Ana Grgas
rukovoditeljica odsjeka za male životinje

Pripremi za ispis