Radionica o ljekovitom bilju – uzgoji, primjeni, informiraj

radionica_6_7_.jpg

Na prijedlog nastavnika biologije Danijele Stanić i Nevana Markovića, djelatnica PSS-a Snježana Pešut-Pilon, dipl. ing. agr. osmislila je i vodila radionicu. Učenici, raspoređeni u tri grupe: vrtlari, kuhari i novinari, imali su zadaću uzgojiti biljku, skuhati čaj i informirati o događanju s radionice. Cilj radionice odnosio se na razvoj kreativnosti, praktičnih vještina i unapređenje društvenog ponašanja učenika u zajednici. Svaka djelatnost pojedinačno, zdravo usmjerena, doprinosi unapređenju suživota ljudi, biljnog i životinjskog svijeta na određenom prostoru.

Vrtlari su imali na raspolaganju sjeme i prijesadnice ljekovitog bilja: bosiljka, mažurana, čubra, nevena, ružmarina, kadulje, paprene mente, mačje metvice, timijana, majčine dušice, komorača, ranjenika, čuvarkuće i bijele gorušice. Biljke su prema vlastitom izboru sijali ili presađivali te miješali supstrate. Učenici su upoznati s morfološkim svojstvima sjemena biljaka, te su dalje determinirali biljke prema mirisu i vanjskom izgledu. Učenici su također ovladili tehnikama ručne sjetve i presađivanja mladih biljaka. Posađene biljke su zadržali u cilju praćenja njihovog daljeg rasta.

radionica1_7_6.jpg

Zadatak kuhara je bio da od suhih i svježih biljaka skuhaju nekoliko mješavina čaja i posluže ga ostalim sudionicima radionice.

Zadatak novinara je bio pratiti događanje i napisati izvješće. Tako će novinari izraditi pano kako bi proširili informaciju ostalim učenicima škole. Radionica je protekla u praktično-dinamičnoj atmosferi uz pitanja, diskusiju i promišljanja.

Ovim su zadovoljene neke od zadaća Poljoprivredne savjetodavne službe:

  • davanje stručnih savjeta, instrukcija i praktičnih predočenja iz područja poljoprivrede radi
  • prijenosa znanja i vještina potrebnih razvitku i očuvanju vrijednosti seoskog prostora i održivog razvoja poljoprivrede,
  • informiranje,
  • promicanje znanja u poljoprivredi radi očuvanja biološke i krajobrazne raznolikosti u interesu sela i seoskog prostora,
  • organiziranje i izvođenje obrazovanja i osposobljavanja iz područja poljoprivrede.

 

Snježana Pešut-Pilon, dipl. ing. agr.
viša stručna savjetnica

Pripremi za ispis