Čakovečki gimnazijalci u posjetu rodnom mjestu dr. Rudolfa Steinera

ucenici1_7_6.jpg

U biodinamičkom vrtu gimnazijalci su sudjelovali u radionici koju je vodila Sandra Percač, ravnateljica Centra dr. Rudolfa Steinera, a cilj koje bio je produbiti znanje o zdravoj i pravilnoj prehrani, o biodinamičkoj poljoprivredi te o biološkoj raznolikosti. Profesorica dr. sc. Žaklin Lukša potaknuta letcima o korisnim kukcima Poljoprivredne savjetodavne službe uputila je učenike da razmišljaju o zaštiti korisnih kukaca, te postavljanju staništa za iste.

Na praktičnom dijelu nastave gimnazijalci su imali zadatak izgraditi ˝hotel˝ za korisne kukce. Kukci su vladali našim planetom prije nas. Brojni od njih uopće nisu štetni, već naprotiv, pomažu u očuvanju prirodne ravnoteže i dobrodošli su u vrtovima, njivama i voćnjacima. Oni pomažu biljkama kod oprašivanja i oplodnje, neki su hrana pticama dok drugi žive u tlu i rahle ga. ˝Hotel˝ za kukce će ih zimi štititi od hladnoće, a tokom ljeta može im pružiti stanište za život i tako povećati njihovu brojnost u vrtu.

ucenici2_7_6.jpg

Nakon završenog posla, gimnazijalcima je bila ponuđena juha od ječmene kaše i domaći kukuruzni kruh te nekoliko vrsta kolača koji su vrlo brzo nestali s tanjura. Zadovoljni ovom radionicom i boravkom u Centru dr. Rudolfa Steinera, učenici Gimnazije nadaju se daljnjoj suradnji s Centrom i vesele se sličnim radionicama u budućnosti.

 

Anja Percač
učenica Gimnazije Josip Slavenski Čakovec

Pripremi za ispis