Samoodrživo pokusno polje u Varaždinu uz alternativne izvore energije

Udruga Bona Vita je osmislila ovaj projekt pokusnog polja za proizvodnju zdrave hrane na kojem je postavljena kućica sa solarnim fotonaponskim modulima kao samostalnim sustavom, pumpama i tajmerima za navodnjavanje te kamerama za praćenje i nadzor. Osvijetljena solarna ćelija apsorbira sunčevo zračenje te se fotonaponskim efektom na njezinim krajevima pojavljuje elektromotorna sila – napon, i na taj način solarna ćelija postaje izvorom električne energije koja pokreće pumpu za navodnjavanje i video nadzor.  

pokusno1_20_5.jpg

Udruga Bona Vita osnovana je prije pet godina s ciljem razvoja ljudskih potencijala temeljenih na moralu, znanju i mudrosti uz očuvanje zdravlja, mentalnih i radnih sposobnosti ali i kulture ovog kraja. Kroz ovaj projekt udruga nastoji proizvoditi zdrave poljoprivredne proizvode i ujedno prezentirati zainteresiranim proizvođačima korištenje alternativnih izvora energije s ciljem očuvanja prirode i okoliša. Predsjednik udruge Zoran Kunić i gospodin Zvonko Magić okupili su zainteresirane članove udruge i preko firme Energy plus realizirali postavljanje fotonaponskih modula, pumpe i cijevi za navodnjavanje. OPG „Grunt“ i Vlado Bajs pripremili su gredice sa crnom PE folijom za sadnju presadnica povrća iz vlastite proizvodnje. Udruga surađuje s poljoprivrednom savjetodavnom službom s kojom je dogovorena suradnja po pitanju preporuka i praćenja usjeva. Na samom početku je napravljena analiza tla, gnojidba i kalcizacija prema preporuci, sadnja i daljnje navodnjavanje uz prihranu prema zahtjevima pojedinih biljaka (paprika, rajčica, tikvice, mrkva, celer, peršin, cikla, krumpir, Tagetes i dr.).

pokusno2_20_5.jpg

 

Svi članovi udruge su se vrijedno uključili u sadnju pokusa koja je na kraju završila veselim druženjem i željom za nastavljanjem radova ali isto tako se vesele i ubiranju prvih plodova. Cilj ovog projekta je i edukacija šire javnosti o korištenju obnovljivih izvora energije u poljoprivrednoj proizvodnji i ujedno smanjenje onečišćenja prirode i okoliša za što je udruga dobila potpunu podršku od strane varaždinske županije i stručnih službi.

Mara Bogović,dipl. ing. agr.
viša stručna savjetnica

 

Pripremi za ispis