Obavijest ratarima! 14.05.2013.

Obavještavaju se ratari da su na pojedinim usjevima pšenice i ječma uočene ličinke leme. Preporuča se provesti pregled žitarica na prisutnost ličinaka leme koje sliče sitnim pužićima. Ukoliko su prisutne u povećanom broju mogu uzrokovati velike štete izjedanjem listova. Simptomi koji ostaju nakon njihove ishrane daju žitu izblijedjeli izgled. Insekticidi koji se mogu primijeniti su VANTEX u količini od 40 ml na hektar ili KARATE ZEON ili KARIS u količini od 150 ml na hektar ili DECIS ili ROETEM u količini od 50 ml na hektar.

Također je potrebno pregledati usjeve na prisutnost gljivičnih bolesti pepelnice i sive pjegavosti. Budući da se u drugoj polovici tjedna ponovo predviđa nestabilni vremenski period s oborinama potrebno je usjeve pšenice, posebice one koji su koji su klasanju zaštititi protiv paleži klasa, a ujedno i protiv pepelnice. Primijeniti se mogu IMPACT u količini od 1 L na hektar ili PROSARO u količini od 750 ml na hektar ili AMISTAR EXTRA u količini od 600 ml na hektar. Ječmove koji na listovima imaju pjege od pepelnice ili sive pjegavosti potrebno je zaštititi kako se bolest ne bi proširila na vršni list, budući je on bitan za nalijevanje zrna. Primijeniti se mogu fungicidi DOMARK u količini od 3 L na hektar ili PROSARO u količini od 750 ml na hektar ili PORTO u količini od 1.5 L na hektar ili ARTEA u količini od 400 ml na hektar ili FALCON u količini od 600 ml na hektar ili CONTROLAN u količini od 800 ml na hektar.

Ratari koji će tretirati bio-preparatima protiv ličinaka leme mogu primijeniti vodenu otopinu SODE BIKARBONE u količini od 150 g na 100 L vode, a protiv gljivičnih bolesti na žitaricama pred cvatnju mogu primijeniti KALIWASSERGLASS u količini od 1 L na 100 L vode.

Gordana Lovrec, dipl.ing.agr.
E-mail:Gordana.Lovrec@savjetodavna.hr

Pripremi za ispis