Stručno putovanje u Crnu goru i Albaniju

U Crnoj Gori su također prezentirane dvije demonstracije rezidbe maslina i to u Ulcinju i Baru te su održana dva stručna predavanja iz područja maslinarstva.

rezidba_20_2.jpg  ezidba1_20_2.jpg

Prikaz rezidbe u Crnoj Gori

U Bijeloj su 9. i 10. veljače organizirani „Dani maslinova ulja i vina“ te su posjećena dva rasadnika maslina, a jedan od tih rasadnika pokraj Drača, najveći je proizvođač sadnica u Albaniji, s 80.000 sadnica.

rezidba2_20_2.jpg

Proizvodnja sadnica maslina pokraj Drača, Albanija

Domaćini su prisutne upoznali i s radom Instituta za maslinarstvo u Valoni, gdje je dobiveno mnogo informacija o njihovom maslinarstvu i drugim kulturama, posebno agrumarstvu. Za preradu maslina zadnjih godina otvoreni su novi prerađivački kapaciteti, od tvrtke Pieralisi. Za nabavu tih postrojenja Japanska vlada dala je značajna novčana sredstva, a Japan i SAD su dali i značajna sredstva za nove projekte u maslinarstvu. Ravnatelj Zavoda za zaštitu bilja dr. Josef Tedeschini upoznao je sve sa zaštitom u maslinarstvu i agrumarstvu. Najpoznatija autohtona sorta u Albaniji je Kalinjot, koja je prisutna 75 % u nasadima, a imaju i autohtonu sortu Tiranska bjelica. Ukupno imaju 22 autohtone sorte. Imaju talijanskih i grčkih sorti u nasadima, a najviše su prisutni Leccino, Pischoline i Coratina od talijanskih te Kalkilidis i Kalamot od grčkih sorti.

 

mr. sc. Stanislav Štambuk
viši stručni savjetnik

Pripremi za ispis