Održana 12. tradicionalna, škola rezidbe voćaka u Zlatnoj dolini

Smještaj podružnice Službe na selo, izvan županijskog centra Požege nije uslijedio samo radi blizine i lakše dostupnosti našim klijentima, nego radi izuzetne gostoljubivosti mještana i njihova poziva da baš u Kaptolu, mjestu kojega su još i stari Rimljani prozvali locus credibili (mjesto od povjerenja), lociramo centar savjetodavne službe u Županiji.

rezidba1_19_2.jpg

Zgrada Općine Kaptol (na čijem katu je smještena Služba – 5 djelatnika) uređena je i opremljena vrhunskom tehnikom te se tako u općinskoj vijećnici, u suterenu, u ugodnoj atmosferi, redovito održavaju najznačajniji skupovi važni za život sela kao i stručna predavanja djelatnika Službe.

Koristeći skromna sredstva, pozvani su lokalni mještani voćari, kao i voćari iz udaljenijih lokacija Županije. Uz prijavljene kandidate, voćare iz Zlatne doline, na ovogodišnjoj Školi, koja je trajala 4 dana, sudjelovali su i studenti Veleučilišta u Požegi, smjer voćar, vinogradar-vinar. Tako se, na sveopće zadovoljstvo, okupila lijepa grupa polaznika ove škole koja je brojala gotovo 40 polaznika.

Već i iz prošlogodišnjih iskustava koja su se pokazala dobrim, škola je koncipirana na način da se u ranim jutarnjim satima odvijala teorijska nastava (zapravo stručna predavanja), a nakon predavanja se odlazilo na praktičnu pokaznu nastavu (rezidbu) na terenu. Teorijska nastava obuhvaćala je obradu osnova rezidbe, specifičnosti svake voćne vrste te zaštitu od bolesti, štetnika i korova.

rezidba2_19_2.jpg

Prvoga dana obrađivana je jabuka, drugoga šljiva, trećega kruška te zadnji dan višnja i breskva. Lokacije na kojima je provođena praktična nastava i rezidba na terenu bile su razmještene širom Zlatne doline, a isto tako odabrane pozicije bile su na različitim nadmorskim visinama. Pokušali smo odabrati i voćnjake u kojima je bilo više uzgojnih oblika rezidbe, kao i uzgoji istih voćnih vrsta na različitim vegetativnim podlogama. Tijekom pokaznih rezidbi, osim upućivanja na ispravan rez, pokazane su i najčešće pogreške pri rezidbi. Na svakoj od navedenih kultura polaznici bi bili morali pokazati usvojena znanja i osobnim primjerom rezidbe. 

Na sveopće zaprepaštenje, u nekim voćnjacima nailazili smo na nevjerojatno uspješne urode obzirom na činjenicu da je prošle 2012. godine širom Županije kasni proljetni mraz 10. travnja poharao sve voćnjake s najnižim temperaturama od -7°C ili još niže. Pa ipak, najčešće smo bili u voćnjacima koji su po 1 ha ostvarili urode od nekoliko kilograma do maksimalno koju tonu ploda.

Najviše od svega, raduje spoznaja da polaznici ove škole ponovno dolaze i po nekoliko godina za redom. Novost u ovogodišnjem pristupu bila je i demonstracija rezidbe voćaka električnim škarama. Raduje nas i velika koncentracija polaznika, njihovo pokazano usvojeno znanje, a ponajviše što se nitko nije povrijedio.

Zaposjednuta zimskom izmaglicom, u praskozorje očekivanog proljeća, Zlatna dolina je i ove godine bogatija za lijepu grupu obučenih rezača voćaka, koji, nadamo se, bez velike nervoze i strahova smireno očekuju nadolazeći ulazak Domovine u EU.

rezidba3_19_2.jpg

 

Tomislav Božičević, dipl. ing. agr,
viši stručni savjetnik

Pripremi za ispis