9. pčelarski sajam u Bjelovaru – Najbolja specijalizirana sajamska priredba u Lijepoj našoj

Suorganizatori sajma su Bjelovarsko-bilogorska županija, Grad Bjelovar i Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba. Pokrovitelj je Ministarstvo poljoprivrede. Svake godine Pčelarski je sajam sve bolji i veći, povećava se broj izlagača i posjetitelja. Tako su na ovom sajmu, osim izlagača i posjetitelja iz susjednih zemalja, bili prisutni i izlagači iz 8 zemalja.  

pcelarski_5_2.jpg

Sajam je otvorio ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina rekavši da je Pčelarski sajam najbolja sajamska priredba u Hrvatskoj. Također je naglasio da način funkcioniranja sektora pčelarstva   treba biti putokaz ostalim poljoprivrednim proizvođačima. Osvrnuo se i na mogućnosti plasmana pčelinjih proizvoda na europskom tržištu, kojem nedostaje 50% ukupne potrošnje meda i pčelinjih proizvoda.

Prvi vikend u veljači za pčelare iz cijele Hrvatske i iz susjednih zemalja je vrijeme kad se u Gudovcu trži , kupuje oprema, sklapaju poslovi. Pčelari Hrvatske, udruženi u Savez, vrlo su povezani, odlično informirani i uvijek spremni na edukacije. Posjećenost predavanja na Pčelarskom sajmu je uvijek iznad očekivanja, tako je aukcijska dvorana uvijek gotovo puna. Još jedna mala tajna uspjeha najvećeg pčelarskog sajma je da proizvođači meda  čekaju Sajam u Gudovcu da nabavljaju opremu i drugi repromaterijal po najpovoljnim cijenama uz zaista najveći i najbolji izbor. U svakom slučaju 9000 registranih pčelara u Republici Hrvatskoj udruženih u Savez pčelara složno jedri kroz ove tranzicijske valove bez većih potresa.

pcelarski1_5_2.jpg

Broj pčelara se svake godine povećava i trend je da mnogi poljoprivrednici koji nisu nikad pčelarili nabavljaju košnice i preko proizvodnje meda pokušavaju povećati prihod svog gospodarstva. Osim povezanosti proizvođača i nastojanja da zajedno uspiju, važna je i spremnost na edukacije. Ove su godine pozorno praćena izlaganja predavača iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Italije, Srbije  i naravno iz Lijepe Naše. Ono što još više veseli je činjenica da se mnogo mladih počinje baviti pčelarstvom pa možemo reći da pčelarsvo ima budućnost.

 

Darija Marković, dipl. ing. agr.
poljoprivredni savjetnik

           

Pripremi za ispis