15. Poljoprivredno-poduzetničke ideje – Nova Gradiška 2013.

Nositelj teme bila je afirmirana akademska kiparica mr. art. Vesna Osojnički sa namjerom da keramičke tehnike približi stanovništvu sela, osobito mladima, kako bi se probudila kreativnost i pokrenula proizvodnja lokalnih suvenira. Publici su prikazane mogućnosti keramičkih tehnika u kreaciji lokalnih i regionalnih suvenira koji mogu biti keramička ambalaža, razni ukrasni i uporabni predmeti sa tradicionalnim narodnim motivima.

poljop_ideje_5_2.png

Mr. art. Vesna Osojnički za govornicom 15. Poljoprivrednih poduzetničkih ideja u Novoj Gradišci

Umjetnica poziva: „Drage Slavonke i dragi Slavonci, mladi kreativci, od svoje rodne grude i tradicije zajednički napravimo mali kvalitetan suvenir. To može biti keramička posudica i niz drugih predmeta ukrašenih elementima narodne baštine (motivi šlinge, čipke, veza,..) izrađenih od gline u jednoj od keramičkih tehnika. Pozivam vas da se vratite keramičarskoj tradiciji vašeg kraja i da izvan sezone poljoprivrednih radova, kroz ovu ideju, krenete u kreiranje novih proizvoda. Tako ćete obogatiti svoju dušu i načiniti originalne proizvode kojih nema na našem tržištu i povećati prihode vašeg domaćinstva.“

Umjetnica je provela djetinjstvo i mladost u Slavonskom Brodu, a danas se bavi i pedagoškim radom. U dosadašnjem radu javni nastup imala je kroz: samostalne i skupne izložbe, sudjelovanja na likovnim kolonijama, osnivanje, vođenje i rukovođenje likovnog projekta „Oblikovne likovne radionice Plemenitaš“ u Gorskom kotaru, osmišljavanju likovnih projekata u maloj plastici kao i oblikovanje skulptura za javne prostore.

Zbog činjenice da naše tržište ima nedovoljno razvijenu proizvodnju kvalitetnih suvenira naša služba, Odsjek za ruralni razvoj i EU programe, planira edukaciju poljoprivrednika u izradi suvenira. Prošle godine, pomoćnica ravnateljice Anđelka Pejaković, dipl. ing. agr. i moja malenkost, izložili smo magistri Osojnički naš stav o suvenirima i potrebi za diversifikacijom djelatnosti naših obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Kao poznavatelj keramičarske tradicije naših regija i stručnjak za keramičke tehnike i umjetničke kreacije, pozitivno je ocjenila našu namjeru. Zbog toga se odazvala našem pozivu na ovu manifestaciju. Smatramo da je to početak suradnje u educiranju poljoprivrednika i savjetnika na ovom zanimljivom području obnove i komercijalizacije tradicije.

 

mr. sc. Mijo Gašparović
viši stručni savjetnik

Pripremi za ispis