Stručni skup – Biološko-dinamička poljoprivreda, doprinos održivom razvoju ruralnog prostora

U organizaciji skupa učestvovali su Pučko otvoreno učilište Obris Požega i Poljoprivredna savjetodavna služba. Pokrovitelji stručnog skupa su Ministarstvo poljoprivrede RH i Hrvatska gospodarska komora, Županijska komora Požega. Namjera organizatora je informirati javnost i poljoprivrednike o načinu proizvodnje hrane koji povoljnije djeluje na prirodu, okoliš, zdravlje i život ljudi. Prema odazivu sudionika namjera je ostvarena.

2__slika_R_Sori__.jpg

Foto: Roberta Sorić

Program je započeo pozdravnom riječi organizatora, Jadranke Krmpotić, dipl. politologinje, ravnateljice POU Obris iz Požege koja je podsjetila na važnost suživota ljudi i prirode i osvještavanja javnosti za pomoć opstanku Zemlje. Zatim su slijedila predavanja.

3__slika_R__Sori__.jpg

Foto: Roberta Sorić

Predavanje na temu biološko-dinamičke poljoprivrede, Snježane Pešut-Pilon, dipl. ing. agr. više stručne savjetnice u Poljoprivrednoj savjetodavnoj službi u Požegi temeljilo se na djelovanju prirodnog zakona uzroka i posljedice u poljoprivrednoj proizvodnji. Način gospodarenja tlom, izbor gnojiva, njega tla i biljaka u konvencionalnoj poljoprivredi za posljedicu ima opadanje plodnosti tla, narušavanje strukture, slabljenje vitalnosti i kakvoće biljaka, te rast troškova proizvodnje. Nužno je promjeniti način razmišljanja i navike u poljoprivrednoj proizvodnji. Biološko-dinamička poljoprivreda doprinosi održivom razvoju tako što pomoću prirodnih snaga i prirodnih materijala održava tlo, vodu, biljke zdravima. Ljudsko biće svojim radom, zdravom i čistom namjerom unosi duhovnu dimenziju u poljoprivrednu djelatnost i tako doprinosi održivom razvoju.

Predavanjem o osnivanju i radu Centra dr. Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu, Sandra Percač, ravnateljica Centra potaknula je na razmišljanje o korištenju mogućnosti koje postoje oko nas i u nama. Dr. Rudolf Steiner rođen je u Donjem Kraljevcu 1861., preminuo je 1926. u Švicarskoj. Njegov rad u području poljoprivrede, medicine, pedagogije, arhitekture i umjetnosti ostao je zabilježen i služi kao ostavština čovječanstvu. Centar dr. Rudolfa Steinera je zaživio kao ideja za turističku aktivnost općine Donji Kraljevac u spomen velikom vizionaru 20-tog stoljeća. U Centru se svake godine u lipnju održavaju Dani Rudolfa Steinera ispunjeni predavanjima i umjetničkim sadržajima. Djelatnici Centra organiziraju Poljoprivredni tečaj biološko-dinamičke poljoprivrede, zatim radionice za poljoprivrednike o izradi i primjeni biološko-dinamičkih pripravaka i posjete biološko-dinamičkim imanjima.

Predavanjem o biološko-dinamičkoj poljoprivredi u Hrvatskoj i svijetu, mr. sc. Marija Ševar rukovoditeljica Odsjeka za ekološku i integriranu poljoprivredu u Poljoprivrednoj savjetodavnoj službi u Zagrebu osvrnula se na povijest biološko-dinamičke proizvodnje, certificirane površine i broj poljoprivrednih gospodarstava, kontrolna tijela zatim pionire i promotore biološko-dinamičke poljoprivrede u Hrvatskoj, gospodina Ivana Bašića iz Nove Gradiške, gospođu Zlatu Nanić iz Zagreba i gospođu Bernardu Orehovec iz Čakovca.

Početci biološko-dinamičke poljoprivrede datiraju iz 1924. kada je održan prvi Poljoprivredni tečaj, zatim je 1931. u svijetu zabilježeno 1000 biološko-dinamičkih poljoprivrednih gospodarstava. Slijedeće godine, 1932. osnovano je udruženje Demeter Wirtschaftsverbund s prvim zemljama članicama: Austrijom, Švicarskom, Nizozemskom, Švedskom, Norveškom i Velikom Britanijom. Prema podacima iz srpnja 2012. u svijetu je 147.009 ha pod biološko-dinamičkom proizvodnjom, te broj PG-a 4.742, u Hrvatskoj je 1 PG s 34 ha (izvor:http://www.demeter.net/statistics).

Nakon predavanja slijedila je diskusija, pitanja i komentari. Za riječ se javio Davorin Krakar dipl.ing.šum. ispred Pčelarske udruge ZLATNA DOLINA – Požega s kratkim izlaganjem o pčelama i održivom agraru. Apelirao na suradnju poljoprivrednika i pčelara. Pčele su jako ugrožene upravo zbog primjene pesticida na poljoprivrednim površinama, a o opstanaku pčela ovisi i opstanak života na Zemlji.

U svečanom duhu kako dolikuje Steinerovom učenju skup je završio glazbenim nastupom Krjesnica iz Osijeka. Pjesme su zračile radošću i porukama za radosno življenje svim ljudima, proizvođačima i potrošačima hrane.

Tijekom dana je Udruga za poticanje umjetničke svijesti u društvu iz Osijeka izrađivala od slame pticu Fenixa. Simbolično spaljivanje trinaestog Fenixa tako se održalo upravo u Požegi na zelenoj površini u naselju Babin Vir u 16 sati. Ptica Fenix simbolizira preporod, snagu koja se rađa iz pepela u novi život.

U svim djelatnostima, tako i u poljoprivredi, potreban je jedan Feniks kako bi se održivost ruralnog prostora razvijala na zdravim temeljima.

 

Snježana Pešut-Pilon, dipl. ing. agr.
viša stručna savjetnica

Pripremi za ispis