Prirodni pripust u sustavu krava-tele

Osjemenjivanje je u mesnim stadima teško izvoditi jer se krave uglavnom drže slobodno, pa je teško pravovremeno otkriti tjeranje, a još je teže fiksirati ih za umjetno osjemenjivanje. Zbog toga se u sustavu krava – tele najčešće koriste bikovi za prirodni pripust.  Bikovi mogu potjecati iz uzgoja na vlastitom gospodarstvu ili pak mogu biti nabavljeni izvan gospodarstva.

Nabavlja li se bik izvan vlastitog gospodarstva, čim stigne na farmu, njegova izolacija i prilagodba vrlo je važna mjera. Bik mora biti u izolaciji tri tjedna prije nego se pusti u stado. Za to vrijeme moraju pristići testovi analize krvi. Ako su testovi negativni, bik se može koristiti. U slučaju pozitivnog testa, bik se ne smije koristiti u stadu. Preporuča se da se bik pogledom i zvukom navikne na svoj novi dom, a to znači da ga treba smjestiti u komforni okoliš s pogledom na plotkinje.

Bik je najskuplja imovina u stadu i ima najveći utjecaj na buduću proizvodnju te zato zaslužuje posebnu pažnju. Svaki proizvođač goveđeg mesa brinut će se o odabiru bika, provjerit će plodnost i procijeniti njegovu uzgojnu vrijednost. Od anatomskih svojstava najvažnija je veličina testisa odnosno skrotalni opseg. O opsegu mošnji ovisi volumen i kvaliteta sperme. Bikovi s većim opsegom skrotuma bolji su spermaši. Nasljednost opsega mošnji je srednja do velika. Odabir bikova na temelju ovog svojstva može povećati plodnost potomstva. Junice bikova s većim opsegom mošnji ulaze u pubertet ranije, imaju veći postotak koncepcije i kraći interval teljenja, u odnosu na one čiji očevi imaju manji opseg skrotuma.

bik.jpg

Bik star 15 i više mjeseci mora imati opseg mošnji najmanje 30 cm. (Crtež: Ivan Jukić)

Tablica: Minimalno preporučeni opseg mošnji u centimetrima  bika s obzirom na pasminu i starost

Starost (mj)

Pasmina

Simentalac

Angus

Charolais

Hereford

Limousin

Blond d, Aquitaine

12 – 14

33

32

31

30

15 – 20

35

34

33

32

21 – 30

36

35

34

33

>30

37

36

35

34

Izvor: http://www.omafra.gov.on.ca/french/products/index.html 18.02.2012.

 

bik1.png

U kataloškim prikazima tjelesnih mjera rasplodnjaka mesnih pasmina navode se i mjere za opseg testisa. Tjelesne mjere francuskog elitnog bika Charolais pasmine, Tamilly, FR 79 57 090 255. Opseg testisa je 46 cm.

Rasplodnu sposobnost bika treba provjeriti prije svake pripusne sezone jer plodan bik u jednoj sezoni ne mora biti plodan slijedeće godine. Zbog toga se mora uzeti sperma bika, mora se provjeriti fizički i mikroskopom njezin volumen, gustoća i vitalnost.

Libido bika jedan je od kritičnih faktora od kojih zavisi plodnost. Libido ovisi o opsegu mošnji, kvaliteti sperme, težini bika, prirastu i mišićavosti. Jedna od metoda za mjerenje libida je mjerenje tzv. kapaciteta za servisiranje plotkinja. Kratko, broji se koliko bik može opslužiti plotkinja u zadanom vremenu.

Ako su u stadu istovremeno dva ili više bikova, treba uzeti u obzir interakciju socijalne komponente i libida. Dominantni će bik nastojati za sebe imati čitavo stado tako da libido drugog bika neće moći doći do izražaja.

bik2.jpg

Ako su u stadu dva ili više bikova, puno će vremena provoditi u međusobnim nadmetanjima (Crtež: Ivan Jukić)

Dobro upravljanje bikovima, nakon što su testirani na plodnost, može povećati šansu za bolju bređost. Testovi su pokazali da će jedan bik u stadu od 25 krava uvijek dati više teladi nego 4 bika u stadu od 100 krava. Kad su četiri bika u jednom stadu potrošit će mnogo vremena u međusobnom nadmetanju. Osim toga, moguće je da jedan bik potroši previše vremena zabavljajući se s jednom kravom. Čini se da u programima s više bikova proizvodnja teladi opada ako na bika dolazi više od 15-18 plotkinja.

Praksa rotirajućih bikova povećava postotak teljenja za 15-18 %. Ova praksa omogućava bikovima odmor i držanje svježeg bika cijelo vrijeme sa stadom. Koristite li npr. četiri bika u stadu od 100 krava., stavite jednog bika s cijelom skupinom krava 15 dana, tada ga izdvojite i u skupinu staviti drugog bika na 15 dana. Nakon drugih 15 dana u servisiranje stada ubacite sve bikove.

Oplodnja u prirodnom pripustu je uspješnija ako se na grupu od 25 do 30 krava osigura bik za prirodni pripust. Jedan bik može oploditi 50-60 krava ako se koristi u dva termina oplodnje ili je oplodnja razvučena kroz cijelu godinu. Stada veća od 60 krava zahtijevaju 2 bika.

bik3.png

 Prirodni pripust (Crtež: Ivan Jukić)

Mlade bikove ne bi trebalo opterećivati jer još uvijek rastu i razvijaju se. Prerano opterećivanje bikova može prouzročiti neplodnost. Za jednogodišnjeg je bika dovoljno da opsluži 15-20 plotkinja. Dvogodišnjak može servisirati 20-30 krava, a potpuno zreli bik u stanju je servisirati od 35 do 50 krava. Surov ili brdovit teren može biti faktor ovih brojeva.

Tablica: Moguća opterećenost bika s obzirom na starost

Starost bika

Broj plotkinja

godišnjak

15-20

dvogodišnjak

20-30

potpuno zreli

35-50

Uzgajivači goveda u sustavu krava-tele u stanju su uzgojiti vlastite junice i bikove. Ni jedan bik nije bolje prilagođen na vaše uvjete držanja i hranidbe bazirane na paši, od bika odraslog na vašoj farmi. Uz strogi program odabira (selekcije) i održavanje genetski čistog stada bit ćete u stanju uzgojiti vlastitog bika i u vlastitom malom stadu, bez štetnih posljedica i uzgoja u srodstvu. Kako?

  • odaberite svoje najbolje starije krave s dosljednom proizvodnjom teladi, bez teškoća pri teljenju i bez zdravstvenih problema;
  • držite tih nekoliko najboljih krava, izdvojeno od glavnog stada, s najboljim bikom nakon što mu je istekao period korištenja u glavnom stadu (obično najviše tri godine zbog izbjegavanja uzgoja u srodstvu);
  •  izaberite potencijalne bičiće za svoje stado između njihovog muškog potomstva.

 

 

 

 

 

Pripremi za ispis