Austrijska iskustva u stručnom nadzoru integrirane proizvodnje

integrirana17_12.jpg

Teorijski dio obuhvaćao je stručne prezentacije austrijskih savjetodavaca o počecima i trenutačnom stanju integrirane proizvodnje grožđa, voća i povrća.

Poljoprivredni proizvođači su već tridesetak godina uključeni u sustav integrirane proizvodnje koja je u početku bila na dobrovoljnoj osnovi, a sada uključuje svu poljoprivrednu proizvodnju izuzev ekološke.

Stručni nadzor integrirane proizvodnje provodi se od strane austrijske agencije za plaćanja u poljoprivredi na tri nivoa nadzora. Nadzor obuhvaća kontrolu 5 % proizvođača na terenu godišnje, a informatička podrška koju je država sufinancirala obuhvaća pomoć poljoprivrednicima u izboru poljoprivrednih kultura, njihovom mjestu u plodosmjeni i plodoredu, primjenu adekvatne gnojidbe i prihrane te izbor odgovarajućih sredstava za zaštitu bilja. Uz pomoć poljoprivrednicima, kontrolorima integrirane proizvodnje ovim putem osiguran je lakši pregled priložene dokumentacije od strane proizvođača, a djelatnicima austrijske agencije za plaćanja u poljoprivredi omogućen je kvalitetniji rad prilikom isplate potpora. 

integrirana1_17_12.jpg

Nakon teorijskog dijela u srednjoj poljoprivrednoj školi prezentiran je rad ispitne stanice za kontrolu prskalica, atomizera i opreme koja se koristi prilikom primjene sredstava za zaštitu bilja. Kontrola je obavezna za sve proizvođače uključene u integriranu proizvodnju svake tri godine, nakon čega proizvođači dobivaju markicu ispravnosti za propisani period.

Studijsko putovanje završilo je posjetom poljoprivrednom gospodarstvu Leithner koje se bavi uzgojem jabuke, bazge i vinove loze. Nakon obilaska nasada uz degustaciju vina, gospodin Leithner je posjetiteljima pričao o svojim iskustvima nakon ulaska u integriranu proizvodnju te početnim teškoćama vezanim za obveze poljoprivrednika. Danas se osjeća profesionalcem, koji je zaposlen sa svojom obitelji i obitelji svoga brata na velikom poljoprivrednom gospodarstvu, koje ima osiguran otkup svojih proizvoda preko poljoprivredne proizvođačke organizacije. Njegova poruka je da u cilju trženja svojih proizvoda, svi poljoprivredni proizvođači moraju zadovoljiti propisane standarde integrirane proizvodnje.

Iskustva poljoprivrednih savjetnika Poljoprivredne komore Štajerske i institucije „Agrimarkt Austria“ bit će od velike koristi djelatnicima Poljoprivredne savjetodavne službe, a hrvatski poljoprivredni proizvođači uključeni u integriranu proizvodnju mogu biti poučeni iskustvima gospodina Leithner-a, čime bi mogli osigurati svoju opstojnost u vremenu koje nam dolazi.

 

dr. sc. Ines Pohajda
rukovoditeljica Odsjeka

 

Pripremi za ispis