Predavanje o proizvodnji i mogućnostima korištenja industrijske konoplje

Predavanje je održao predavač iz Slovenije, Dejan Rengeo dipl. ing. agr, stručnjak za industrijsku konoplju i ekološku proizvodnju, iznoseći zanimljive informacije stečene vlastitim iskustvom. Njegov prvi susret s industrijskom konopljom započeo je istraživanjem za diplomski rad zbog čega je na samom početku naišao na brojne „administrativne“ probleme. Unatoč tome nastavio je istraživanja koja su ga kasnije potaknula na ekološku proizvodnju industrijske konoplje i drugih zaboravljenih kultura. Industrijska konoplja (Cannabis sativa subsp. sativa) koja je od davnina poznata svima kao biljka za proizvodnju vlakana, zbog pogrešnih predrasuda i pod opravdanjem sveopće borbe protiv narkotika desetljećima je bila zabranjena u proizvodnji i gotovo potisnuta u zaborav.
Razlog tome je bio ilegalna proizvodnja indijske konoplje (Cannabis sativa subsp. indica) iz čijeg se lista dobiva marihuana, koja se od industrijske konoplje razlikuje po višoj koncentraciji psihoaktivne tvari tetrahidrokanabinola (THC), kojeg u suhoj tvari industrijske konoplje ne smije biti više od 0,2 posto. Od davnina je poznato da se industrijska konoplja svrstava među najljekovitije biljke, ali i kao biljka koje se u potpunosti može iskoristiti za proizvodnju preko 25 000 ekološki prihvatljivih i biorazgradivih proizvoda. Osim proizvodnje vlakana, užadi i platna stabljika se koristi za proizvodnju celuloze, papira, biorazgradive plastike te kao izolacijski materijal i materijal za automobilsku industriju.
Sjemenke koje su bogate uljem, esencijalnim aminokiselinama i vitaminima koriste se (osim u hrani za ptice) zbog svojih visokih nutritivnih svojstava i za jačanje obrambenog sistema organizma kao i za liječenje brojnih bolesti. Iz sjemenki se dobiva proteinski prah visoke antioksidacijske aktivnosti kao proteinski dodatak za sportaše. Iznoseći svoja iskustva za brojne agrotehničke prednosti i mogućnosti uzgoja industrijske konoplje u ekološkoj proizvodnji, Dejan Rangeo je naglasio da su neke domaće sorte industrijske konoplje zabranjene zbog većeg postotka THC-a od dozvoljenog, tako da u našim uvjetima trenutno najbolje rezultate daje Fedora 17 i Uso 31. Osim korisnih informacija o agrotehnici, specijalnim strojevima, združenim usjevima, gotovim prehrambenim ekološkim proizvodima od konoplje, dobivene su i informacije o proizvodnji građevinskog materijala iz konoplje kroz prezentaciju Boruta Šket ing. građevine, koji izrađuje prvu kuću iz konoplje. Veliki broj prisutnih proizvođača uključio se u raspravu pitanjima o mogućnosti proizvodnje u Hrvatskoj, obzirom da je našim pravilnikom (NN 18/12) ograničeno minimalno jedan hektar uz podnošenje zahtjeva i ispunjavanje ostalih uvjeta prema pravilniku.

Mara Bogović, dipl. ing. agr.
viši stručni savjetnik

Pripremi za ispis