Poljoprivredni forum Vukovar 2012.

Na Forum su i ovoga puta bili pozvani te nazočili predstavnici Ministarstva poljoprivrede, regionalnih tijela, državnih institucija i ustanova, strukovnih udruženja, te predstavnici poljoprivrednih gospodarstava slavonskih županija i to onih koja svojim poslovanjem, veličinom i posebnošću proizvodnje i organizacijskog modela potvrđuju potrebu uvažavanja.

Ovogodišnji skup je pokušao pronaći odgovore na četiri važna pitanja-problema hrvatske poljoprivrede: upravljanje prirodnom osnovom (tlima i vodama), tehnička usklađenost, tržišna pozicija, te izvori financiranja hrvatske poljoprivrede.

Svrha je primjerima iz prakse potvrditi postojanje uspješnih i postojanje prigoda za odlučne, te proizvođače i sve sudionike u agrobiznisu pozvati na prihvaćanje funkcionalnih modela koje prakticiraju organizirane i razvijene europske poljoprivrede, naglasili su domaćini foruma župan, te pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj Vukovarsko-srijemske županije.

U sklopu ovogodišnjeg poljoprivrednog foruma govorilo se neizostavno i o realizaciji IPARD programa, u sklopu kojeg je od 2014. godine do sada isplaćeno ukupno 47 projekata, te o planovima u sklopu provedbe nacionalnog programa navodnjavanja i gospodarenja poljoprivrednim zemljištem i vodama. S obzirom na posljedice suše, Vlada je, ove godine, dala suglasnost Ministarstvu financija da se zaduži u HBOR-u za dodatnih 70 milijuna kuna za provedbu projekata navodnjavanja.

_vukovar_3_12.jpg

Primjerima iz prakse nazočnima su prezentirani uspješno kandidirani projekti na IPARD program (navodnjavanje na otvorenom za povrće i trajne nasade), te svinjogojska proizvodnja, mliječno govedarstvo i obnovljivi izvori energije.

Na koncu skupa, usvojen je prijedlog kako će zaključke u kojima će biti definirane specifične smjernice(buduće aktivnosti u okviru učinkovitijeg korištenja IPARD programa, povećanje konkurentnosti, poticanje projekata navodnjavanja, udruživanje poljoprivrednika i dr.) prirediti nazočni čelnici Odjela za poljoprivredu četiriju županija.

Zaključeno je, da je Forum uspješan primjer dijaloga koji bi trebalo nastaviti kako bi se osigurala stalna podrška razvoju i implementaciji mjera specifičnih za ruralna područja u cilju promocije i postizanja održivog razvoja ruralnog područja.

 

Marijan Gelo, dr. vet. med.
poljoprivredni savjetnik

Pripremi za ispis