Staje se još uvijek grade

Radi se o OPG Levanić Miljenka i Strmaca Podravskog koji je u jesen 2012 dovršio staju za držanje 35 muznih krava na kosoj ploči (duboka stelja) a ukupna vrijednost investicije bila je cca. 2 000 000,00 kuna.

Drugo gospodarstvo koje upravo završava izgradnju objekta za držanje 55 muznih krava i podmlatka je OPG Smodek Ivice iz Majerja. Ovo je gospodarstvo vjerojatno i zadnje u Hrvatskoj koje po programu Operativnog razvoja govedarstva gradi svoju staju jer je krajnji rok za realizaciju investicije 30. studeni 2012. Ukupna vrijednost ove investicije kretala se oko 4 000 000,00 kuna.

staja1_6_12.jpg

Oba ova gospodarstva bila su uključena u projekt MILKO-Vž koji je pokušao pratiti sam Operativni program u smislu da se OPG-a od strane Varaždinske županije plati vodni doprinos i izrada glavnog projekta, dok su se opčine u većini slučajeva odricale naplate komunalne naknade.

S moje strane želim istaknuti vrlo veliku kooperativnost ova dva OPG-a tijekom cijelog vremena realizacije ovih projekata i samo poželjeti da se ovakva suradnja nastavi i u vremenu koje je pred nama.

Svima je jasno da su pravi izazovi tek sada stavljeni kako pred sama gospodarstva tako i pred samu službu da se dokaže kako se od proizvodnje mlijeka još uvijek može živjeti te da su financijska sredstva (kapitalna ulaganja) opravdano uložena u ovu proizvodnju.

Isto se tako nadamo da će i prerađivačka industrija prepoznati ovakva gospodarstva te da će kvalitetnu sirovinu (mlijeko) adekvatno i platiti jer jedino tako može se očekivati da će se mliječno govedarstvo zadržati na ovim prostorima.

Ovim putem zahvalio bi se i kolegici Ziti Ciler koja je također doprinijela da se cijeli tijek ove investicije realizira i na tome joj puno hvala.

 

Jurica Bengeri dipl. ing. agr
viši stručni savjetnik

Pripremi za ispis