Okrugli stol o dobivanju visokokvalitetnog maslinovog ulja

Predavači su bili prof. dr. Ante Kolega, mr. sc. Marijan Tomac, Gordana Dragun,dipl. ing. i dr. Ivica Vlatković, službeni šampion svih uljarskih šampiona u Hrvatskoj. Nakon uvodnog pozdrava načelnika općine Jose Klapana koji je posebno istaknuo svojevrsni maslinarski preporod koji se dogodio posljednjih desetak godina u Zadarskoj županiji, a od kada je samo na području Novigrada posađeno preko 40 tisuća stabala masline slijedila su izlaganja i to:  

  1. Čimbenici koji utječu na kvalitetu maslinovog ulja – Gordana Dragun, dipl. ing.
  2. Određivanje momenta berbe – mr. sc. Marijan Tomac
  3. Tržne niše maslinova ulja – prof. dr. Ante Kolega
  4. Osvrt na vegetacijsku godinu – dr. Ivica Vlatković

Zadarsko područje je od pamtivijeka bilo kolijevka maslinarstva, tako da su pod utjecajem tradicije i poštovanja prema precima koji su sadili sveto stablo masline i pravili maslinovo ulje, nove generacije njihovih potomaka, zahvaljujući spoju tradicije i suvremenih tehnologija i trendova zaslužne za renesansu maslinarstva i uljarstva istaknuo je prof. dr. Ante Kolega. Preporučio je kako bi maslinovo ulje trebalo pripremati markentiški za četiri tržne niše: spomendarsko, ljekovito, ekološko i ulje za kozmetičku i farmaceutsku tržnu nišu obzirom na ekološke uvjete i kvalitetu koju postiže. „Samo uz pomoć struke mogu se polučiti dobri rezultati“ zaključio je ovaj okrugli stol dr. Ivica Vlatković.

maslinovo1_19_11.jpg

Nakon stručnih izlaganja i vrlo burne diskusije svi sudionici su obišli uljaru „Martin“ u Pridragi te kušali mlada ulja, a između ostalog i novo maslinovo ulje četvrte ovogodišnje berbe dr. Ivice Vlatkovića, predodređeno za šampionske titule.

 

Gordana Dragun,dipl.ing.agr.
rukovoditeljica Podružnice
 

Pripremi za ispis