Održano 10. natjecanje orača Zagrebačke županije

Na natjecanju je sudjelovalo 16 natjecatelja u dvije kategorije. U kategoriji plugova ravnjaka sudjelovalo je 11 natjecatelja, od koji je jedna bila ženska natjecateljica gospođa Marica Lončar. U kategoriji plugova premetnjaka sudjelovalo je 5 natjecatelja.

Natjecatelje i sve prisutne goste pozdravili su gosp. Dario Padro, voditelj natjecanja i predsjednik Organizacijskog odbora X. Županijskog natjecanja orača Zagrebačke županije, gosp. Nenad Đura, predsjednik Fonda za razvoj poljoprivrede Općine Kloštar Ivanić, gosp. Zlatko Golubić, načelnik Općine Kloštar Ivanić i gđa. Gordana Županac, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj Zagebačke Županije koja je otvorile natjecanje.

Unatoč vrućini službeni dio natjecanja je prošao besprijekorno u najboljem redu pod nadzorom kolega, voditelja natjecanja Daria Padre i sudaca: Dalibor Zima, Zvonimir Vukov i Joško Bubalo.  

Nakon što su natjecatelji zaorali posljednju brazdu, a suci ocijenili, jednoglasno su dobiveni pobjednici po kategorijama, koji će predstavljati Županiju na državnom natjecanju orača.

Pobjednik u kategoriji plugova ravnjaka je Stjepan Doračić iz Šibica, drugo mjesto osvojio je Goran Kovačić iz Marije Gorice, a treće mjesto pripalo je Ivanu Perinić iz Sobočana.

U kategoriji plugova premetnjaka prvo mjesto je osvojio Dražen Manojlović iz Ladine, drugo mjesto je osvojio Mislav Brcko iz Ivanić Grada, a treće Mario Plantak iz Dubrave.

Uz priznanja za sudjelovanje svim natjecateljima i diploma za prva tri prvoplasirana natjecatelja u obje kategorije, natjecatelji su nagrađeni i nagradama sponzora natjecanja: Zagrebačka županija, Općina Kloštar Ivanić, Udruge vinara i vinogradara iz Sv. Ivan Zeline, Brcko d.o.o. i Pioneer sjeme d.o.o.

Da bi taj cijeli događaj ostao zapamčen pobrinula se Udruga uzgajivača hrvatskog posavca i hrvatskog hladnokrvnjaka koji su organizirali mimohod konjskih zapreka, a za dobro raspoloženje svih prisutnih pobrinuo se KUD Obreška svojim tamburaškim sastavom i prezentacijom nošnji i običaja njihovog kraja.

Božena Dežđek,dipl.ing.agr.
Stručna savjetnica za zaštitu bilja

Pripremi za ispis