Održan znanstveno-stručni skup: Uzgoj i prerada lavande

Znanstveno stručni skup započeo je izlaganjem pod nazivom: „Uzgoj lavande“  doc. dr. sc. Ivanke Žutić s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koja je sudionicima skupa predstavila tehnološke smjernice uzgoja lavande na kontinentu osvrnuvši se na osnovnu ideju koju je realizirala prije desetak godina vezanu za istraživanja uzgoja lavande na Plešivici, preko rezultata uzgoja lavande u Zagrebačkoj županiji kao i svim ostalim županijama kontinentalne Hrvatske.

Izlaganjem prof. dr. sc. Stjepana Husnjaka: „Pogodnosti tala za uzgoj lavande na području Zagrebačke županije“ slušatelji su informirani o stanju tala i mikrolokalitetima koji su pogodni za uzgoj lavande te mogućnostima popravke nepovoljnih tala s ciljem unapređenja uzgoja lavande.

U namjeri informiranja sudionika skupa o primjeni lavande u praksi, izlaganja o tehnologiji uzgoja i unapređenja uzgoja lavande povezana su sa izlaganjima farmaceuta i medicinara. Tako je dalje predstavljena prezentacija: „Ljekovito djelovanje lavande i lavandina“ dr.sc. Biljane Blažeković s Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a prim. dr. Pero Vržogić sudionike skupa je informirao o primjeni lavande u liječenju kožnih bolesti i njege kože.

Proizvođači lavande u velikoj mjeri imaju podršku Ministarstva poljoprivrede i Zagrebačke županije. U cilju informiranja poljoprivrednika uslijedilo je izlaganje Dražena Cerjanca, dipl. ing. iz Ministarstva poljoprivrede o mogućnostima korištenja IPARD programa u proizvodnji lavande. Načelnik Odjela za ekološku i inetgriranu poljoprivredu Ministarstva poljoprivrede, Tomislav Petrović, dipl. ing. informirao je prisutne o važnosti ulaska proizvođača ljekovitog i aromatičnog bilja u ekološku proizvodnju te prezentirao trenutno stanje ekološke proizvodnje u Republici Hrvatskoj.

Zagrebačka županija već duži niz godina pruža podršku uzgoju ljekovitog bilja. Zato je u ime  Upravnog odjela za poljoprivredu i šumarstvo mr.sc. Gordana Županac, pročelnica Odjela, prezentirala mogućnosti ostvarivanja potpora kapitalnim ulaganjima u sektoru proizvodnje ljekovitog i aromatičnog bilja te način ostvarivanja potpora vezanih za troškove nadzora u ekološkoj proizvodnji.

U okviru ovog izuzetno dragocjenog znanstveno stručnog skupa predstavili su se proizvođači lavande Zagrebačke županije i Moslavine koji su na izložbeno prodajnim štandovima brojnim posjetiteljima ponudili različite proizvode od lavande među kojima su bili jastučići punjeni sušenim cvijetom lavande, lavandino ulje, hidrolati, sapuni, med od lavande, rakija od lavande. Proizvođači lavande dosjetili su se proizvesti i ekološki deterdžent za pranje rublja u kriznim vremenima. Tako da uz domaće proizvođače lavande ne moramo brinuti hoćemo li biti čisti i mirisni i kad su se „stanjili“ naši novčanici. 

dr. sc. Ines Pohajda, viša stručna savjetnica
za ekološku i integriranu poljoprivredu

Pripremi za ispis