Prstenovanje prvih kokoši hrvatica u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

Nakon 50 godina ponovo je formirano  matično jato, no opet Domovinski rat to zaustavlja. Tek u zadnjih desetak godina počinje više ili manje uspješno formiranje matičnih jata u kontinentalnom dijelu, ali također i u Dalmatinskoj zagori.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 13. lipnja prstenovane su prve kokoši kupljene iz matičnog  jata Virovitičko-podravske županije. Gordana Duvnjak iz Hrvatske poljoprivredne agencije je uzgajivačima predočila kakav fenotip je poželjan i na što trebaju obratiti pažnju. Po riječima profesora Zlatka Janječića morat će se provesti ozbiljan selekcijski rad jer geni još nisu dovoljno ustaljeni i na mnogima se nalaze atavizmi drugih boja. Samu selekciju je nemoguće napraviti na malom broju jedinki. No povećanjem populacije i samim tim bolja mogućnost odabira dat će pomoći će da se dobije ustaljeni fenotip koji će dobro prenositi svojstva.

koke_hravtice_2012_bbz1.jpg

Većina članova  Udruge  koka hrvatica su već iskusni uzgajivači malih životinja i samim tim imaju iskustva u selekcijskom radu.Također se očekuje prstenovanje druge grupe kokoši u  srpnju. Postoji velika zainteresiranost poljoprivrednika za ovu pasminu pogotovo što u ova turbulentna vremena mala poljoprivredna gospodarstva traže svoje mjesto pod suncem i način opstanka. Ovakve proizvodnja hrane, koja nije industrija živih bića i proizvoda od njih, sve  je više  tražena u EU pa se nadam da će i naši mali proizvođači znati iskoristiti svoju priliku. 

Darija Marković, dipl. ing. agr.,
viša stručna savjetnica
Pripremi za ispis