Ususret berbi višnje maraske

Međutim, u očekivanju početka berbe višnje maraske ne možemo se oteti dojmu kako posljednjih godina ovu kulturu prate samo nepogode; od ulaska u nasad s motornim pilama uz prijetnju sječom i pratnju TV kamera do ostavljenih, nepobranih  plodova na stablu i tihog zapuštanja nasada. Sve poradi niske otkupne cijene koja ne može pokriti visoke troškove proizvodnje, među kojima sasvim sigurno s preko 30% ukupnih varijabilnih troškova prednjači trošak berbe. Berba se još uvijek obavlja ručno, uz sramežljive pokušaje tresačem posljednjih godina. Zbog sitnih plodova berba predstavlja vrlo zahtjevan posao. Naime, da bi se ručno pobrao jedan hektar u punom rodu (cca 500 stabala i 9.000 kg) potrebno je 900 sati. Dakle, prosječan berač ubere 10 kg/sat, dok oni vičniji ovom poslu mogu ubrati i 15 kg/sat. Cijena jednog sata berača je 25,00 kn.

U želji da se ubere što više naši su proizvođači  izmislili svoje „tresače“. Naime, ručnu berbu posljednjih godina zamjenjivali su drvenim motkama kojima se plod višnje maraske otresao na mreže koje su se prostirale ispod stabala. Ovo nije najprikladniji način, jer se udaranjem oštećuje  stablo i plod. Tanka pokožica lako se oštećuje, a sok brzo podliježe alkoholnom vrenju koje razara aromatične tvari koje su osnovno svojstvo kvalitete ploda.

visnja_spremna_za_berbu.jpg

U razvijenijim zemljama svijeta za sve voćne vrste koje se koriste za industrijsku preradu (višnja,trešnja,šljiva) berba se već desetljećima obavlja mehanizirano tresačima. Višnja maraska i bajam (badem) brao se u PK Zadru tresačem još davnih predratnih godina.

Ove godine se i Maraska d.d. sprema u pohod višnji maraski strojevima za berbu. „Početak berbe planira se u zadnjoj dekadi lipnja, a pripreme su u punom jeku“, rekao nam je Josip Ražov, rukovoditelj Maraskinog sektora „Plantaže Vlačine“ .“S tri vlastita stroja za berbu, dva tresača i jednog kombajna, te dva tresača u najmu planiramo završiti berbu za dvadesetak dana. Jednim tresačem obavit ćemo uslužnu berbu našim kooperantima po cijeni od 0,85 kn po kilogramu. Popisano je već preko osam tisuća stabala, te se nadamo kako će se ovaj najzahtjevniji posao u proizvodnji višnje maraske na obostrano zadovoljstvo uspješno obaviti“.

strojna_berba3.jpg

Berba višnje maraske obavlja se u fazi tehnološke zriobe (potpune, konzumne zrelosti), jer se u njoj postiže najbolja kvaliteta plodova, odnosno aroma, okus i boja. Najvažnije svojstvo koje određuje vrijeme berbe je sadržaj suhe tvari. Taj moment određuje kupac, a proizvođač se tome prilagođava, jer povećanjem suhe tvari smanjuje se težina plodova što proizvođaču ne ide u prilog. Sadržaj suhe tvari određuje se refraktometrom, te se po njenom sadržaju određuje i vrijeme berbe. Kako su na području naše županije rašireni uglavnom autofertilni tipovi kao što su Sokoluša, Recta, Brač 2 i Brač 6 sadržaj suhe tvari kroz višegodišnje praćenje u momentu berbe kreće se od 22 do 25 %.

Kako posao berbe svih voćnih vrsta koje idu na preradu  u razvijenim zemljama, kao što je već naglašeno, obavljaju strojevi  predstavnici brojnih kuća koje se bave ovom djelatnošću

(„Berardinucci“ iz Canosa Sannita, Italija, Weremczuk iz Poljske, Munkof  iz Njemačke i dr.) prezentirali su našim proizvđačima u više navrata univerzalne strojeve za berbu. Svi oni više-manje rade na istom principu: Plodovi višnje maraske trešnjom debla padaju na samohodne okvire stroja s platnom smještenim ispod krošnji stabala. Strojna berba tresačem jednog stabla traje jednu minutu,a  učinak jednog stroja je 40-50 stabala na sat, što znači da obzirom na broj stabala po hektaru jedan stroj može za 10 sati rada pobrati 0,9 do 1,0 ha.

I uz ove strojeve kojima se sprema „Maraska“ u berbu na svojoj plantaži i uslužnom berbom kooperantima i onog kojeg je poljoprivredna zadruga „Škabrnja“ koja okuplja preko sto proizvođača nabavila prije par godina prostora za nabavu i rad ima još.

strojna_berba1.jpg

Poželjno bi bilo da postoji mogućnost iz usluge koristiti ovakve strojeve poglavito kada se radi o višenamjenskim strojevima koji mogu brati uz višnju marasku i najrašireniju kulturu u našoj županiji – maslinu. Desetak strojeva riješilo bi berbu višnje maraske za dvadesetak dana, dakle u optimalnom roku, na poljoprivrednim gospodarstvima u županiji, na veliko zadovoljstvo proizvođača ove autohtone i cijenjene voćne vrste. Osnovni preduvjet strojne berbe je prilagođeni uzgojni oblik. Stoga, upozoravamo proizvođače višnje maraske kako već prilikom sadnje valja voditi računa o formiranju uzgojnog oblika ukoliko se predviđa strojna berba. Naime, kako je kotlasta ili šuplja krošnja (vaza) najvažniji uzgojni oblik kod višnje maraske prilikom formiranja osnovne tri odnosno četiri skeletne grane ostavljaju se na većoj visini i to od 90-100 cm, a ne kako je  uobičajeno na visini od 60 cm.

Proizvođačima višnje maraske koji plaćaju usluge ručne berbe ne preostaje ništa drugo nego da najveće izdatke koji se odnose upravo na berbu smanje korištenjem mehaničkih tresača za berbu iz usluge (strojni prsten) kako bi povećali dobit.

 Gordana Dragun, dipl. ing. agr.
rukovoditeljica

Pripremi za ispis